Hoppa till huvudinnehåll

Säkerhet och samarbete i fokus när Japans försvarsminister besökte Sverige

Publicerad

Säkerhetsläget har på senare år försämrats i såväl det euroatlantiska som det indopacifiska området. Fördjupat samarbete för att möta utmaningarna stod på agendan när Japans försvarsminister Minoru Kihara mötte Sveriges försvarsminister Pål Jonson i Stockholm den 25 juli.

  • Ministrarna inuti stridsbåten.

    Pål Jonson och Minoru Kihara i en stridsbåt från Försvarsmakten.

    Foto: Stina Gullander/Regeringskansliet

  • Ministrarna stående utomhus framför hedersvakten.

    Ministrarna välkomnas av hedersvakt utanför Sjöhistoriska museet.

    Foto: Stina Gullander/Regeringskansliet

  • Ministrarna vid ett mötesbord.

    Ministrarna inne i mötesrummet, där de diskuterade hur Sveriges och Japans försvarssamarbete kan fördjupas.

    Foto: Stina Gullander/Regeringskansliet

Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina år 2022 försämrade kraftigt det säkerhetspolitiska läget i Europa. Som en följd av invasionen blev Sverige och Finland medlemmar i den euroatlantiska försvarsalliansen Nato. Samtidigt har Ryssland stärkt sina relationer med Kina och Nordkorea, vilket påverkar läget i hela det indopacifiska området.

– Säkerheten i den euroatlantiska och den indopacifiska regionen blir allt mer sammanlänkad. Försvarspolitiskt samarbete mellan Sverige och indopacifiska partnerländer, som Japan, är viktigt för att gemensamt möta utmaningar, säger försvarsminister Pål Jonson.

Jonson anlände tillsammans med Minoru Kihara till mötet på Sjöhistoriska museet i Stockholm i stridsbåt från Försvarsmakten. På mötet diskuterade ministrarna hur Sveriges och Japans försvarssamarbete kan fördjupas inom områden som försvarsinnovation, teknik och utveckling av rymd- samt undervattensförmågor.

Ministrarna diskuterade även stöd till Ukraina och det nära samarbete som Nato har med Japan, Sydkorea, Australien och Nya Zeeland (IP4).

Försvarssamarbete med Japan

Sverige och Japan har haft diplomatiska relationer i över 150 år och har även sedan lång tid tillbaka ett försvarsrelaterat samarbete.

I december 2022 skrev försvarsminister Pål Jonson och Japans ambassadör i Sverige, H.E. Noke Masaki, under ett övergripande avtal på försvarsområdet mellan länderna.

I juni 2023 besökte försvarsminister Pål Jonson Japan.

Laddar...