Hoppa till huvudinnehåll
Artikel från Statsrådsberedningen

Sveriges medlemskap i Nato uppmärksammades i Stockholm

Publicerad

Måndagen den 18 mars hissades Natos flagga på Riksplan och Karlbergs slott i närvaro av H.M. Konungen, talman Andreas Norlén och statsminister Ulf Kristersson. Vid ceremonierna närvarade även överbefälhavare Micael Bydén, statsråd i regeringen och riksdagsledamöter tillsammans med Natoländernas ambassadörer i Sverige.

 • H.M. Konungen flankerad av statsminister Ulf Kristersson och riksdagens talman Andreas Norlén anländer till flaggceremonin vid riksdagen i samband med att Natos flagga hissades.

  H.M. Konungen flankerad av statsminister Ulf Kristersson och riksdagens talman Andreas Norlén anländer till flaggceremonin vid riksdagen i samband med att Natos flagga hissades.

  Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

 • Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

  H.M. Konungen höll tal vid riksdagens flaggceremoni.

  Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

 • Statsministern höll tall vid riksdagens flaggceremoni.

  Statsministern höll tall vid riksdagens flaggceremoni.

  Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet

 • Överflygning av Flygvapnet inför flaggceremonin vid Karlbergs slott.

  En överflygning av Flygvapnet inledde flaggceremonin vid Karlbergs slott.

  Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet

 • Flaggceremoni vid Karlbergs slott.

  Flaggceremoni vid Karlbergs slott.

  Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet

I samband med att statsminister Ulf Kristersson den 7 mars överlämnade Sveriges anslutningsinstrument till USA:s regering blev Sverige medlem i Nato. För att uppmärksamma Sveriges medlemskap i försvarsalliansen hölls under måndagen flagghissningsceremonier vid Sveriges riksdag och Karlbergs slott.

– Efter mer än 200 år av militär alliansfrihet har Sverige tagit steget in i den västliga försvarsgemenskapen. Med Nato-medlemskapet har Sverige kommit hem. Vi är nu medlemmar i en försvarsallians tillsammans med våra närmsta vänner. Med Sverige och Finland som Nato-medlemmar, har Norden för första gången på 500 år ett gemensamt försvar. Vi är allierade, sa statsminister Ulf Kristersson i sitt anförande på Riksplan.

Efter ceremonin på Riksplan bjöd överbefälhavare Micael Bydén in till en flaggceremoni på Karlbergs slott i närvaro av H.M. Konungen. Under ceremonin talade statsminister Ulf Kristersson, överbefälhavare Micael Bydén och MSB:s generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka.

– Sverige är ett säkrare land som medlem i Nato, och Nato är en starkare allians med Sverige som medlem. En ny epok har inletts. Vi står här, stadigt, tillsammans, för fred och frihet. En för alla, alla för en, sa statsminister Ulf Kristersson i sitt anförande vid Karlbergs slott.

Efter ceremonin höll statsminister Ulf Kristersson och Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson tal till Natoländernas ambassadörer i Sverige.

Laddar...