Hoppa till huvudinnehåll
Artikel från Statsrådsberedningen

Ukraina, energi och externa relationer på Europeiska rådet

Publicerad

När EU-ländernas ledare möts den 15 december står omedelbart och långsiktigt stöd till Ukraina på dagordningen. De kommer också att ta upp EU:s arbete på energiområdet och relationerna med USA. Den 14 december träffar EU-ledarna Sydostasiatiska nationers förbund, ASEAN. Statsminister Ulf Kristersson företräder Sverige.

Statsminister Ulf Kristersson med andra EU-ledare
Statsminister Ulf Kristersson företräder Sverige när EU-ledarna möts i Bryssel den 15 december. På bilden syns också Krišjānis Karinš, statsminister i Lettland, Europeiska rådets ordförande Charles Michel och Bulgariens president Rumen Radev. Foto: EU

Rysslands anfallskrig i Ukraina

EU kommer åter att uttrycka sin enighet i fördömandet av Rysslands krig i Ukraina.

EU-ledarna ska diskutera stödet till Ukraina, dels utifrån de stora omedelbara humanitära behoven, dels utifrån hur EU ska arbeta vidare för att kunna garantera militärt och finansiellt stöd över tid. 

Energi och konkurrenskraft

EU-ledarna kommer därför att gå igenom hittills genomförda åtgärder på energiområdet med avsikt att ta ut riktlinjer för hur EU-länderna tillsammans ska utveckla energipolitiken vidare. Det handlar om priser såväl som att säkra tillgången till energi samtidigt som den gröna omställning och utfasningen av ryska fossila bränslen står i fokus.

En viktig hållpunkt i arbetet är EU-kommissionens förslag till reform för elmarknaden som väntas inom kort. 

I fokus står också arbetet med att stärka EU:s konkurrenskraft genom investeringar i innovation och grön omställning.

EU:s relationer med USA

EU-ledarna ska ha en diskussion om de transatlantiska relationerna med ambitionen att täcka en lång rad ämnen. Diskussionen förväntas i synnerhet handla om samarbete om ekonomi och säkerhet.

EU:s relationer med södra grannskapet

En diskussion väntas om en rad Medelhavsländer som ingår i EU:s södra grannskap. 

Jubileumsmöte med ASEAN

Den 14 december, dagen före EU-toppmötet, träffas EU-ledarna och ASEAN. Mötet markerar 45 år av diplomatiska förbindelser. Mötet är ett tillfälle att uppmärksamma samarbetsorganisationernas strategiska partnerskap.

 

Laddar...