Fördjupning i flera steg
Publicerad
Sverige och Finland har en lång tradition av samarbete inom försvarsområdet. Försvarssamarbetet omfattar fred, kris och krig och syftar till att skapa förutsättningar för gemensamt militärt agerande i olika scenarier. Försvarssamarbetet höjer därmed tröskeln för militära incidenter i närområdet.
Under 2014 undertecknade Sveriges och Finlands försvarsministrar en handlingsplan för fördjupat försvarssamarbete mellan Finland och Sverige.
I juli 2018 undertecknade Sveriges och Finlands försvarsministrar ett samförståndsavtal för försvarssamarbetet. I samförståndsavtalet preciseras ett antal prioriterade samarbetsområden, bland annat åtgärder för att skapa förutsättningar för gemensamt militärt agerande i olika scenarier, fördjupad politisk och militär dialog, övnings- och träningsverksamhet, samarbete i hävdandet av respektive lands territoriella integritet, samarbete avseende tillträde till respektive lands territorium och värdlandsstöd.
Under 2022 ingick Sverige och Finland ett värdlandsstödsavtal i syfte att skapa än bättre förutsättningar för samarbete mellan ländernas försvarsmakter när dessa agerar på varandras territorium i fred, kris och krig. Genom värdlandsstödsavtalet skapas förutsättningar för våra länders samarbete om territoriell övervakning och hävdande av territoriell integritet.
Att möjliggöra gemensamt operativt agerande i fred, kris och krig är en central målsättning för samarbetet. Sedan oktober 2020 har regeringen rätt att fatta vissa beslut om att lämna respektive ta emot militärt stöd inom ramen för samarbetet. Det rör sig om beslut om att sätta in svenska väpnade styrkor för att bistå Finland att hindra kränkningar av finskt territorium, och beslut om att ta emot militärt stöd i form av militära styrkor från Finland – dels för att hindra kränkningar av svenskt territorium, dels för att möta ett väpnat angrepp mot Sverige. Bemyndigandet för regeringen att fatta dessa beslut finns i lagen (2020:782) om operativt militärt stöd.