Hoppa till huvudinnehåll

Målsättningar

Publicerad

Målsättningarna för åtgärdsprogrammet tar avstamp i Istanbulkonventionen, som är det mest heltäckande och utförliga internationella människorättsinstrumentet på sitt område. Vägledande för målsättningarna är också arbetet med det jämställdhetspolitiska delmålet att mäns våld mot kvinnor ska upphöra och den nationella strategin.

Åtgärder för en långsiktig och hållbar struktur för stöd, organisering och uppföljning

Styrningen och samordningen av arbetet har stärkts på nationell, regional och lokal nivå. En tydlig struktur är avgörande för att arbetet ska vara likvärdigt över landet.

Tidiga och förebyggande insatser, med fokus på barn och ungdomar inklusive hedersrelaterat våld och förtryck

Målsättningen handlar om att förhindra att våld över huvud taget uppstår. Det gäller både för insatser som riktas till hela befolkningen och för insatser som riktas till grupper med förhöjd risk att utsättas för våld. Målsättningen har särskilt fokus på barn och unga, inklusive i hederskontexter.

Återfallsförebyggande insatser med fokus på våldsutövare

Det återfallsförebyggande arbetet är en central prioritering. Hit hör insatser riktade till personer som har utövat våld, för att förebygga att våldet upprepas. Här ingår också insatser som syftar till att minska antalet möjliga tillfällen att utöva våld.

Förbättrad upptäckt av våld och starkare skydd och stöd till utsatta

Denna målsättning handlar om att förbättra möjligheterna att upptäcka våld och våldsutövare samt att förstärka skyddet och stödet för de som har utsatts för våld. 

Effektivare brottsbekämpning 

Målsättningen handlar om satsningar på effektivare bekämpning av brott som rör mäns våld mot kvinnor, våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck samt prostitution och människohandel. Denna målsättning avser främst förbättringar i rättsväsendets ingripanden mot brott.

Förbättrad kunskap och metodutveckling

Det finns ett behov av förbättrad forskningsbaserad kunskap och metodutveckling, liksom att öka evidensen i de insatser som genomförs. Detta gäller hos såväl allmänheten som berörda yrkesgrupper och beslutsfattare.

Laddar...