Hoppa till huvudinnehåll

Kraftsamling mot hedersrelaterat våld och förtryck

Publicerad

Regeringen intensifierar arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck. I åtgärdsprogrammet för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor, våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck samt prostitution och människohandel 2024 – 2026 samlas en rad insatser.

Ladda ner:

Rätten att själv få bestämma hur man vill leva sitt liv ska vara en självklarhet för alla. Hedersrelaterat våld och förtryck är ett allvarligt samhällsproblem och innebär en kränkning av mänskliga rättigheter för de som utsätts. Våldet och förtrycket kräver ökad uppmärksamhet och synlighet för att effektivt förebyggas och bekämpas. Regeringen anser att lagstiftningen mot hedersrelaterat förtryck ska skärpas, stödet till utsatta förbättras och myndigheternas arbete effektiviseras.

En kraftsamling mot hedersrelaterat våld och förtryck är ett av fyra utvecklingsområden inom ramen för åtgärdsprogrammet för att säkerställa ett fortsatt verkningsfullt arbete mot mäns våld mot kvinnor, våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck. Arbetet omfattar en stärkt långsiktig styrning, bättre stöd och skydd för utsatta, skärpt lagstiftning och ökad kunskap och metodutveckling. Övriga utvecklingsområden är ett lämnaprogram för att lämna destruktiva relationer, stärkt stöd till barn och unga som upplever våld, inklusive barn som förs utomlands i hederskontexter samt ökad kunskap om digitala dimensioner av våld.

Åtgärder för att kraftsamla mot hedersrelaterat våld och förtryck 2024 - 2026

Åtgärder för en långsiktig och hållbar struktur för stöd, organisering och uppföljning

  • En utredning om ”En stärkt och långsiktig styrning av arbetet mot könsrelaterat våld och hedersrelaterat våld och förtryck” ska slutredovisas i februari 2025.
  • En översyn av behovet av skärpt styrning och regelbunden uppföljning av flera myndigheters arbete inom området ska genomföras.

Tidiga och förebyggande insatser med fokus på barn och unga och hedersrelaterat våld och förtryck

  • Stärkt stöd till hälso-och sjukvården och socialtjänsten i arbetet med hedersrelaterat våld och förtryck.
  • Statens skolverk har i uppdrag att stärka skolornas systematiska arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck.
  • Statens skolverk har i uppdrag att kartlägga skolans arbete med att förebygga, upptäcka och åtgärda mäns våld mot kvinnor, inklusive våld i ungas relationer och hedersrelaterat våld och förtryck.
  • Skolinspektionen har i uppdrag att granska skolors arbete med bl a hedersrelaterat våld och förtryck.
  • En särskild utredare har i uppdrag att analysera en förbättrad elevhälsa för hedersutsatta elever.
  • En utredning om att stärka skolväsendets roll i att motverka hedersrelaterat våld och förtryck planeras att tillsättas.
  • Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor har i uppdrag att genomföra informationsinsatser om hedersrelaterat våld och förtryck till yrkesverksamma som möter nyanlända och unga asylsökande.
  • Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor har i uppdrag att analysera behov av stödinsatser om hedersrelaterat våld och förtryck och omvändelseförsök mot unga hbtqi-personer.
  • En utredning med uppdrag om förslag till förbud mot äktenskap mellan kusiner pågår, för att motverka hedersförtryck och äktenskap som ingås till följd av påtryckningar.

Förbättrad upptäckt av våld och starkare skydd och stöd till utsatta

  • Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck vid Länsstyrelsen i Östergötlands län har i uppdrag att ge stöd för att inrätta och vidareutveckla regionala resurscentra för att motverka hedersrelaterat våld och förtryck.
  • Regeringen finansierar en nationell stödfunktion för individer utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck. Uppsala universitet (Nationellt centrum för kvinnofrid, NCK) driver stödlinjen som togs i bruk i juni 2024.
  • Jämställdhetsmyndigheten har tillsammans med flera andra myndigheter i uppdrag att förebygga och bekämpa könsstympning av flickor och kvinnor.

Effektivare brottsbekämpning

  • Utredningen ”Förstärkta åtgärder mot hedersrelaterat våld och förtryck” analyserar skärpta straffskalor för hedersrelaterade brott.
  • Utredningen ”Åtgärder mot kontroller av flickors och kvinnors sexualitet” har överlämnats till regeringen och bereds inom Regeringskansliet. Den föreslår att oskuldskontroller och oskuldsingrepp ska kriminaliseras
  • Åklagarmyndigheten har i uppdrag att utveckla det operativa arbetet med att bekämpa mäns våld mot kvinnor, brott mot barn och hedersrelaterat våld och förtryck.
  • Ett utvecklingsarbete pågår inom Polismyndigheten för att förbätta förmågan att förebygga, utreda och lagföra dödligt våld, mäns våld mot kvinnor, brott mot barn samt hedersrelaterat våld och förtryck.

Förbättrad kunskap och metodutveckling

  • Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor har i uppdrag att sprida kunskapsunderlag om hedersrelaterat våld och förtryck med fokus på ungas fritid till yrkesverksamma, t.ex  idrottsledare.
  • Jämställdhetsmyndigheten har i uppdrag att ta fram en kunskaps- och forskningsöversikt om hedersrelaterat våld i ett internationellt perspektiv samt geomföra kompetenshöjande insatser.
  • Nordisk information om kunskap för kön (NIKK) har i uppdrag öka kunskapen om hedersrelaterat våld och förtryck i Norden.
  • Jämställdhetsmyndigheten har i uppdrag att kartlägga förekomsten av barnäktenskap, tvångsäktenskap och månggifte i Sverige.
Laddar...