Fyra utvecklingsområden
Publicerad
För att säkerställa ett fortsatt kraftfullt arbete mot mäns våld mot kvinnor, våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck samt prostitution och människohandel stärks arbetet inom fyra särskilt prioriterade utvecklingsområden som regeringen bedömer som eftersatta:
Ett lämnaprogram för att lämna destruktiva relationer
För den som är utsatt för våld i en nära relation eller hedersrelaterat våld och förtryck kan det finns många hindrande faktorer som gör att personen inte berättar om sin utsatthet och söker hjälp. Trösklarna för att söka hjälp måste därför vara låga och det krävs samlad, lättillgänglig och motiverande information som gör det så enkelt som möjligt att komma ur en våldsam eller hotfull livssituation.
Regeringen har gett uppdrag om och prioriterar en samordnad stödkedja, stärkta rättigheter för barn i skyddat boende, stärkta möjligheter till stadigvarande boende, insatser mot ekonomiskt våld, ökade möjligheter till kontaktförbud samt stöd för våldsutsatta med skyddade personuppgifter.
Kraftsamling mot hedersrelaterat våld och förtryck
Arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck är högt prioriterat och regeringen genomför åtgärder på bred front. Rätten att själv få bestämma hur man vill leva sitt liv ska vara en självklarhet för alla.
I åtgärdsprogrammet samlas en rad åtgärder för att förebygga och bekämpa hedersrelaterat våld och förtryck i hela landet. Regeringen anser att lagstiftningen mot hedersrelaterat våld och förtryck ska skärpas, stödet till utsatta förbättras och myndigheternas arbete effektiviseras. Fler som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck behöver nås av rätt stödinsatser och kunskapen inom skola, socialtjänst, hälso- och sjukvård och andra relevanta samhällsaktörer ska öka för att förebygga och ge stöd.
Stärkt stöd till barn och unga som upplever våld, inklusive barn som förs utomlands i hederskontexter
Att förebygga, upptäcka och bekämpa våld mot barn och unga är en central utgångspunkt i den nationella strategin. Åtgärdsprogrammet omfattar våldsförebyggande insatser i skolan och att stärka bland annat hälso- och sjukvårdens, socialtjänstens, skolans och rättsväsendets kunskap om barns och ungas våldsutsatthet. Insatser för att förebygga och bekämpa hedersrelaterat våld och förtryck mot barn och unga är särskilt prioriterade.
Särskild vikt läggs vid att förebygga och förhindra skadliga utlandsvistelser, ge stöd till föräldrar i hederskontexter, att belysa kopplingar mellan uppväxtvillkor och kriminalitet, stärkta insatser för våldsutsatta barn och unga i vård och omsorg, stöd till särskilt sårbara grupper av barn och unga, förebygga och bekämpa hedersrelaterat våld och förtryck och våld i ungas
relationer samt skärpt lagstiftning för att motverka våld mot barn och unga.
Ökad kunskap om digitala dimensioner av mäns våld mot kvinnor, våld i nära relationer, hedersrelaterat våld och förtryck
Digitala dimensioner av våld är ett brett spektrum som bland annat omfattar sexuella trakasserier, stalking, psykiskt våld eller kontaktförsök med barn under 18 år i sexuellt syfte via internet. Även prostitution och människohandel kan ha en digital dimension. Åtgärderna mot digitala dimensioner av våld syftar till att ta ett helhetsgrepp för att bättre kunna motverka och förebygga de olika aspekterna av våldet.
Åtgärderna ska öka kunskapen om utsattheten hos bland annat yrkesverksamma. Regeringen har gett uppdrag om att den kunskap som finns hos offentliga och idéburna aktörer samt inom näringslivet ska samlas i syfte att stärka arbetet mot digitalt våld. Flera myndigheter har också i uppdrag att ta fram och sprida information om internet som brottsplats med fokus att minska de digitala dimensionerna av våld i ungas relationer liksom sexuell exploatering och sexuellt våld mot barn och unga. Åtgärdsprogrammet innehåller även uppdrag att följa upp hur digitala enheter används i skolan samt analysera elevers utsatthet för digitala
dimensioner av våld inklusive hedersrelaterat våld och förtryck och föreslå åtgärder för att förebygga och motverka våldet.