En långsiktigt hållbar migrationspolitik SOU 2020:54
Publicerad
Migrationskommittén har haft i uppdrag att ta ställning till utformningen av den framtida svenska migrationspolitiken i syfte att fastställa en ordning som är långsiktigt hållbar. Utgångspunkten för uppdraget har varit att migrationspolitiken ska vara human, rättssäker och effektiv.
Ladda ner:
Kommitténs uppdrag har omfattat att ta ställning till om asylsökande som uppfyller kriterierna för att beviljas uppehållstillstånd i Sverige som huvudregel ska beviljas tidsbegränsade eller permanenta uppehållstillstånd samt längden på dessa uppehållstillstånd samt under vilka förutsättningar som permanenta uppehållstillstånd ska kunna beviljas.
Kommittén har också haft i uppdrag att ta ställning till om asylsökande ska kunna beviljas uppehållstillstånd på ytterligare grunder än de som följer av EU-rätten och svenska konventionsåtaganden, och i så fall vilka dessa grunder bör vara, och därvid särskilt ta ställning till om en ny humanitär grund för uppehållstillstånd ska införas.
Kommittén har vidare haft i uppdrag att ta ställning till i vilken utsträckning som anhöriginvandring ska vara möjlig om den person som utlänningen åberopar anknytning till har sökt asyl och beviljats uppehållstillstånd i Sverige, och om ett försörjningskrav ska gälla vid anhöriginvandring och hur ett sådant krav då bör utformas.
Kommitténs uppdrag har även omfattat att analysera behovet av åtgärder för att styra om så att relativt sett fler människor kommer till Sverige på säkra och lagliga vägar samt behovet av ytterligare åtgärder för att stärka rättssäkerheten i asylprocessen.
Lagstiftningskedjan
Kommittédirektiv (1 st)
-
Den framtida svenska migrationspolitiken
En parlamentariskt sammansatt kommitté ska ta ställning till utformningen av den framtida svenska migrationspolitiken i syfte att fastställa en ordning som är långsiktigt hållbar. Kommittén ska behandla den breda nationella reglering av asylpolitiken som kommer att krävas utöver det regelverk som kommer att fastställas genom det reviderade europeiska asylsystemet.
Departementsserien (1 st)
-
Kompletterande promemoria till betänkandet En långsiktigt hållbar migrationspolitik (SOU 2020:54)
I promemorian lämnas kompletterande förslag i förhållande till Migrationskommitténs betänkande En långsiktigt hållbar migrationspolitik (SOU 2020:54). Syftet med förslagen är att den nya ordningen med tidsbegränsade uppehållstillstånd som huvudregel ska vara långsiktigt hållbar och inte leda till orimliga konsekvenser i enskilda fall.
Statens offentliga utredningar (1 st)
-
En långsiktigt hållbar migrationspolitik
Migrationskommittén har haft i uppdrag att ta ställning till utformningen av den framtida svenska migrationspolitiken i syfte att fastställa en ordning som är långsiktigt hållbar. Utgångspunkten för uppdraget har varit att migrationspolitiken ska vara human, rättssäker och effektiv.
Lagrådsremiss (1 st)
-
Ändrade regler i utlänningslagen
I lagrådsremissen föreslås ändringar i utlänningslagen (2005:716) för att den svenska migrationspolitiken ska vara långsiktigt hållbar, med ett humant, rättssäkert och effektivt regelverk som inte väsentligen avviker från de i andra EU-länder.
Proposition (1 st)
-
Ändrade regler i utlänningslagen
I propositionen föreslås ändringar i utlänningslagen (2005:716) för att den svenska migrationspolitiken ska vara långsiktigt hållbar, med ett humant, rättssäkert och effektivt regelverk som inte väsentligen avviker från de i andra EU-länder.
Riksdagsbeslut (1 st)
Svensk författningssamling (11 st)
-
Lag (2021:765) om ändring i utlänningslagen (2005:716)
Lag (2021:767) om ändring i socialförsäkringsbalken
Lag (2021:768) om ändring i lagen (1991:572) om särskild utlänningskontroll
Lag (2021:769) om ändring i lagen (1994:137) om mottagande av asylsökande m.fl.
Lag (2021:770) om ändring i studiestödslagen (1999:1395)
Lag (2021:771) om ändring i lagen (2001:82) om svenskt medborgarskap
Lag (2021:772) om ändring i lagen (2008:344) om hälso- och sjukvård åt asylsökande m.fl.
Förordning (2021:803) om ändring i utlänningsdataförordningen (2016:30)
Förordning (2021:813) om ändring i utlänningsförordningen (2006:97)