Utkast till lagrådsremiss: Nya regler för organdonation
Publicerad
Ladda ner:
Den 5 november 2020 överlämnade regeringen propositionen Organdonation (prop. 2020/21:48). Den 12 april 2021 beslutade regeringen att återkalla propositionen (skr. 2020/21:179).
Detta utkast innehåller en justerad version av den återkallade proposi-tionen Organdonation.
I utkastet föreslås bl.a., på motsvarande sätt som i den återkallade propositionen, att medicinska insatser före döden, s.k. organbevarande behandling, ska få ges till en möjlig donator. Behandlingen ska dock endast få ges om den inte kan vänta till efter döden, inte medför mer än ringa smärta eller ringa skada och inte hindrar insatser för den möjliga donatorns egen skull.
Ändringarna i utkastet i förhållande till den återkallade propositionen gäller den del som rör organbevarande behandling och särskilt frågan om intubering och respiratorvård, om dessa åtgärder sätts in enbart i organbevarande syfte. I utkastet görs bedömningen att intubering och respiratorvård som initieras enbart i organbevarande syfte i regel inte kan bedömas medföra mer än ringa skada.
De föreslagna lagändringarna i utkastet motsvarar de föreslagna lag-ändringarna i den återkallade propositionen Organdonation. Lagänd-ringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2022.
Lagstiftningskedjan
Kommittédirektiv (6 st)
-
Tilläggsdirektiv till 2018 års donationsutredning
Utredningstiden förlängs. Uppdraget ska redovisas senast den 3 juni 2019.
-
Tilläggsdirektiv till 2018 års donationsutredning
Regeringen uppdrar åt 2018 års donationsutredning att också ta ställning till om Sverige ska tillträda Europarådets konvention mot handel med mänskliga organ.
-
Medicinska insatser som syftar till att främja donation av biologiskt material
En särskild utredare ska föreslå en ändamålsenlig och rättssäker ordning för donation av biologiskt material från människa.
-
Tilläggsdirektiv till Utredningen om donations- och transplantationsfrågor
Utredaren ska enligt nu aktuella tilläggsdirektiv även kartlägga och analysera förfarandena avseende ersättningen till levande donatorer.
-
Tilläggsdirektiv till Utredningen om donations- och transplantationsfrågor
Utredaren ska även fortsättningsvis redovisa sitt arbete i två etapper.
-
Utredning om donations- och transplantationsfrågor
En särskild utredare ska göra en översyn av vissa donations- och transplantationsfrågor.
Departementsserien (1 st)
Statens offentliga utredningar (2 st)
-
Organbevarande behandling för donation
Regeringen har uppdragit åt en särskild utredare att föreslå en ändamålsenlig och rättssäker ordning för donation av biologiskt material från människor. Förslagen ska bättre motsvarar behoven av organ och svenskarnas höga donationsvilja.
-
Utredning om donations- och transplantationsfrågor
Både i Sverige och internationellt råder en stor brist på organ som är lämpliga för transplantation. Väntan på transplantation är lång. Utredningen har haft i uppdrag att utreda och lämna förslag som leder till en bättre tillgång till organ för transplantation.
Remiss SOU 2019:26
Remiss SOU 2015:84
Lagrådsremiss (2 st)
-
I lagrådsremissen föreslår regeringen bland annat lagändringar med syfte att skapa ett tydligt lagstöd för organbevarande behandling.
-
Regeringens förslag handlar om donation av bland annat organ från avlidna människor för transplantation. Förslagen gäller insatser före och efter döden för att göra donation möjlig.
Proposition (2 st)
-
Regeringens föreslår lagändringar med anledning av donation av organ och annat biologiskt material från avlidna människor för transplantation med mera. Förslagen gäller främst medicinska insatser före döden och efter döden för donation.
-
Regeringen föreslår att medicinska insatser före döden – så kallad organbevarande behandling – får ges till en donator. Men behandlingen får bara lämnas om vården inte kan avvakta till efter döden. Behandlingen får inte heller ge mer än ringa smärta eller ringa skada. Den får inte heller hindra insatser för donatorns egen skull. Behandlingen får dessutom inte heller pågå i mer än 72 timmar. Detta om det inte finns särskilda skäl.