Myndigheter ska redovisa hur de utvecklar sin användning av AI
Publicerad
Regeringen har beslutat om att ge ett stort antal myndigheter i uppdrag att redogöra för sin användning av AI. Den snabba AI-utvecklingen medför goda möjligheter att förbättra myndigheternas tjänster, men idag saknas en samlad bild av hur användningen av AI ser ut.
I uppdraget ingår att redogöra för vilka samarbeten som finns med andra myndigheter och vilka utbildningar eller andra kompetenshöjande insatser som erbjudits till personalen. Myndigheterna ska också redovisa vilka utmaningar som finns kopplade till etik, juridik och säkerhet. Regeringen vill ha återrapporteringar redan före sommaren 2025.
- Vi ska vara ledande när det kommer till användning av ny teknik. AI har stor potential att höja kvaliteten i myndigheternas tjänster, minska mängden administration, förbättra välfärden och stärka Sveriges konkurrenskraft. Att ge AI-uppdrag till ett stort antal myndigheter är något AI-kommissionen har pekat på i sin färdplan och någonting som regeringen nu sjösätter, säger civilminister Erik Slottner.
Uppdragen ska ge regeringen en bättre bild av hur myndigheter både använder AI i dagsläget och hur man planerar för användningen i framtiden. Det är en förutsättning för att kunna dra nytta av möjligheterna och samtidigt hantera riskerna med tekniken. Samarbeten mellan myndigheter kring utveckling och användning av AI kan även leda till betydande effektiviseringar. Att presentera ett sådant brett uppdrag till flera myndigheter är en del av regeringens kraftsamling inom digitaliseringspolitiken, med syfte att säkerställa Sveriges roll som ledande forskningsnation, ambitiös välfärdsnation och avancerad industrination.
AI-kommissionen överlämnade sin rapport till regeringen i slutet på november. I rapporten fanns ett förslag om återrapporteringskrav till myndigheter om användningen av AI.
Presskontakt
Pressekreterare hos civilminister Erik Slottner
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-133 51 18
e-post till Samuel Dalevi
Faktaruta
Statskontoret har bedömt att det är viktigt för alla myndigheter att tänka strategiskt kring användningen av AI, oavsett om de använder AI eller inte. Statskontoret pekar också på att det är viktigt att myndigheterna genomför systematiska utvärderingar för att bedöma om satsningarna har lett till förväntade effektiviseringar och ökad rättssäkerhet. Statskontoret bedömer även att myndigheterna behöver dokumentera, följa upp och utvärdera sina AI-satsningar i större utsträckning än idag.
Idag är det vanligt att myndigheter använder AI för dokumenthantering, sortering av mejl och översättningstjänster. Men det finns även exempel på hur det används för att upptäcka fel eller brottslig verksamhet.