Halvledarteknikens sårbarhet ska riskbedömas
Publicerad
Regeringen ger Försvarets materielverk i uppdrag att identifiera, inventera och analysera skyddsvärda produkter, verksamheter och entiteter på området halvledarteknik i Sverige. Försvarets materielverk ska också titta på hotbilden på området. Syftet med uppdraget är att samla in och identifiera sårbarheter som till exempel tekniksäkerhet och teknikläckage så att skyddsåtgärder kan vidtas.
– Säker tillgång till banbrytande tekniker, råvaror och insatsvaror är av avgörande betydelse för samhällets funktionalitet. Regeringen arbetar aktivt med att förebygga hot och stäkra Sveriges försörjningslösningar. Detta regeringsbeslut är ett exempel på det arbetet, säger försvarsminister Pål Jonson
EU-kommissionen meddelade 2023 att medlemsstaterna ska ta fram metoder och verktyg för att skydda banbrytande teknik från antagonistiska stater och aktörer.
Försvarets materielverk ska med stöd från Försvarsmakten, Totalförsvarets forskningsinstitut och Inspektionen för strategiska produkter genomföra en riskbedömning på området halvledarteknik.
Genom att identifiera, inventera och analysera strategiskt skyddsvärda produkter, verksamheter och entiteter samt hot och hotaktörer ska sårbarheter och motåtgärder identifieras och analyseras.
Uppdraget ska redovisas till Försvarsdepartementet senast den 1 maj 2025.
Presskontakt
Pressekreterare hos försvarsminister Pål Jonson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-126 69 22
e-post till Johan Hjelmstrand
Fakta om halvledare
Med halvledare menas normalt de datorchip som finns i nästan all teknisk utrustning. De används i allt från datorer, mobiltelefoner och bilar.
Halvledare har uppenbara dubbla användningsområden och är en avgörande komponent i avancerade försvarssystem. Halvledare är ett av EU:s fyra prioriterade teknikområden inom ramen för strategin för ekonomisk säkerhet.