Hoppa till huvudinnehåll

Svensk-finskt vätgasprojekt får söka EU-medel

Publicerad

Regeringen har tillstyrkt att vätgasprojektet Nordic Hydrogen Route får ansöka om medfinansiering från Fonden för ett sammanlänkat Europa (CEF Energi) för förstudier. Nordic Hydrogen Route är en 100 mil långvätgasledning som planeras längs kusten i Bottniska viken mellan Örnsköldsvik i Sverige och Vasa i Finland.

– Sverige ska bli grönare och rikare. Fossilfri vätgas bedöms i Sverige vara den bästa lösningen för utfasning av fossila bränslen i flera industrisektorer. Regeringens beslut är ett steg på vägen med gemensamma insatser som ger ännu bättre förutsättningar för industrins gröna omställning i Sverige, säger energi- och näringsminister Ebba Busch.      

Projektet utvecklas av det svenska energibolaget Nordion Energi och Gasgrid Finland och har sedan tidigare utsetts som ett projekt av gemensamt europeiskt intresse. Totalt omfattar utlysningen inom CEF Energi 850 miljoner euro. EU kan medfinansiera projekt upp till 50 procent för förstudier eller anläggningsarbeten. Totalt kan 65 vätgasprojekt inom EU ansöka om medfinansiering i denna utlysning.

Om projektet realiseras kan Nordic Hydrogen Route bidra till att genomföra industriomställningen i Norrland och komplettera elsystemet.

Regeringen har tidigare gett Affärsverket svenska kraftnät i uppdrag att föreslå hur el- och vätgasinfrastruktur kan samplaneras i norra Sverige.  Svenska kraftnät ska redovisa uppdraget senast den 16 augusti 2025.

Presskontakt

Dan Jormvik
Pressekreterare hos energi- och näringsminister Ebba Busch
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-318 65 75
e-post till Dan Jormvik

Projekt av gemensamt europeiskt intresse

Projekt av gemensamt europeiskt intresse utses enligt TEN-E förordningen. Om ett projekt får status som projekt av gemensamt europeiskt intresse får projektet möjlighet att söka EU-finansiering och hanteras av en särskild tillståndsprocess.

Laddar...