Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Finansdepartementet

Stärkt krishantering och innovationskraft genom bättre dataflöden

Publicerad

EU:s dataförordning gör det lättare att vidareutnyttja data som skapas vid användning av uppkopplade produkter, exempelvis traktorer, bilar och flygplan. Regeringen har i dag beslutat att ge en särskild utredare i uppdrag att föreslå åtgärder som ska göra det lättare för företag att göra rätt. I uppdraget ingår också att säkerställa att myndigheter kan ta emot data i krissituationer.

– Data, det nya guldet, är själva bränslet för AI-utvecklingen och för framväxten av ny teknik i stort. Den här förordningen är viktig för att främja en mer rättvis och säker dataekonomi i Europa. Genom bättre hantering av dataflöden mellan företag och myndigheter kan vi stärka såväl Sveriges som EU:s krishanteringsförmåga och innovationskraft, säger civilminister Erik Slottner.

Syftet med det beslutade kommittédirektivet är bl.a. att utreda behovet av smidiga lösningar för datadelning mellan myndigheter och företag när krisen kommer, vilket stöd företag behöver för en enkel tillämpning av förordningen samt kompletterande regelverk för sanktioner och tvistlösning. Detta syftar till att svenska företag får större tillgång till IoT-data (”Internet of Things") som i sin tur främjar innovation.

Utredningen ska föra dialog med regeringens implementeringsråd, som inrättades för att undvika överimplementering av EU-lagstiftning.

Dataförordningen är en del av EU:s strategi för att stärka dataekonomin i Europa och ska börja tillämpas den 12 september 2025.

Presskontakt

Erika Svanström
Pressekreterare hos civilminister Erik Slottner
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-648 65 48
e-post till Erika Svanström

När blir kommittédirektiv tillgängliga digitalt?

Kommittédirektiv publiceras här på webbplatsen efter att de har trycklovats.

Faktaruta

Dataförordningen hanterar till stor del den principiella frågan om vem som ska dra nytta av den data som en uppkopplad produkt genererar. Förutom rätt att använda IoT-data kan myndigheter begära ut data från företag för att snabbt kunna reagera vid nödsituationer, utan att skapa stor belastning för företagen. Det blir också enklare för kunder att byta mellan olika molntjänstleverantörer, vilket stärker datadelning och interoperabilitet inom EU.

Laddar...