Hoppa till huvudinnehåll

Satsningar på skogsträdsförädling

Publicerad

Regeringen föreslår i budgetpropositionen för 2025 att Forskningsrådet för miljö, areella näringar och samhällsbyggande (Formas) tilldelas 26 miljoner kronor under 2025 för permanenta satsningar på skogsträdsförädling, inklusive för alm och ask, för ökad motståndskraft mot skadegörare.

– Det är hög tid att växla upp arbetet med att skydda träd som almen mot det hot som skadegörare utgör. Regeringen gör därför en viktig satsning på skogsträdsförädling och infrastruktur för resistensförädling för att identifiera resistens mot skadegörare hos våra skogsträd, säger landsbygdsminister Peter Kullgren.

Klimatförändringar ökar risken för att nya skadegörare på skogsträd introduceras och sprids i Sverige och för skadegörare som redan orsakar skador på svensk skog. Förutom virkesvärden hotas flera natur- och kulturvärden kopplade till hotade trädslag som alm och ask. Skogsträdsförädling är ett sätt att begränsa skadorna genom att skapa mer resistenta skogsträd. Det kan även bidra till en långsiktigt ökad hållbar tillväxt.

– Det är väldigt roligt att Tidöpartierna genomför en lösning på de här problemen som har funnits länge, inte minst för almen som annars skulle dö ut och med den ett stort antal andra arter som är beroende av almen. Det är effektiv naturvård, säger Staffan Eklöf (SD), ledamot i miljö-och jordbruksutskottet.

Förslaget bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Sverigedemokraterna.

Presskontakt

Mattias Svensson
Pressekreterare hos landsbygdsminister Peter Kullgren
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-110 51 67
e-post till Mattias Svensson
Sabina Jansson Bernhardsson
Pressekreterare hos landsbygdsminister Peter Kullgren
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 073-029 10 12
e-post till Sabina Jansson Bernhardsson

Mer om statens budget

Den 19 september lämnade regeringen budgetpropositionen för 2025 samt höständringsbudgeten för 2024 till riksdagen.

Laddar...