Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Försvarsdepartementet

Utredning föreslår en ny lag för att stärka motståndskraften i samhällsviktiga tjänster

Publicerad

Minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin tog den 18 september emot betänkandet Motståndskraft i samhällsviktiga tjänster. Utredaren har haft i uppdrag att föreslå nödvändiga anpassningar av svensk rätt för att EU:s CER-direktiv ska kunna genomföras. I betänkandet föreslås att en ny lag, lagen om motståndskraft hos kritiska verksamhetsutövare, ska införas.

I december 2022 antogs EU-direktivet om kritiska entiteters motståndskraft, det så kallade CER-direktivet. Direktivets syfte är att stärka kritiska verksamhetsutövares förmåga att tillhandahålla samhällsviktiga tjänster på den inre marknaden. Verksamhetsutövarna ska enligt direktivet bland annat vidta åtgärder för att stärka sin motståndskraft och rapportera incidenter. I betänkandet Motståndskraft i samhällsviktiga tjänster (SOU 2024:64) lämnas bland annat förslag om:

  • Krav på riskbedömning, bakgrundskontroller och incidentrapportering för de kritiska verksamhetsutövare som omfattas av regleringen.
  • Vilka myndigheter som ska utöva tillsyn enligt den nya regleringen och vilka funktioner som ska finnas hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
  • Möjligheter att besluta om sanktioner om en kritisk verksamhetsutövare bryter mot regleringen.

Utredningen lämnar även förslag om att maxbeloppet för sanktionsavgift enligt säkerhetsskyddslagen ska höjas för enskilda verksamhetsutövare.

Utredningen föreslår att den nya lagen ska träda i kraft den 1 augusti 2025. 

Presskontakt

Benjamin Onne
Pressekreterare hos minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-102 35 41
e-post till Benjamin Onne
Laddar...