Hoppa till huvudinnehåll

Regeringen vill satsa på att underlätta bostadsbyggande

Publicerad

Inflyttningen till de expanderande kommunerna i Norrbottens och Västerbottens län ökar deras behov av bostäder. Regeringen föreslår i budgetpropositionen att 140 miljoner kronor avsätts till bostadsprojekt i norra Sverige under 2025. För att underlätta bostadsbyggande i etablerings- och omställningskommuner i hela landet vill regeringen också sänka kreditgarantiavgifterna. Regeringen föreslår i budgetpropositionen att 10 miljoner kronor avsätts till kreditgarantiavgifter i hela landet under 2025.

– Den gröna omställningen och nyindustrialiseringen i norra Sverige medför stora utmaningar att ordna bostäder till alla nyinflyttade. För att stödja industriomställningen föreslår regeringen att 1,53 miljarder kronor avsätts åren 2025–2028 för att underlätta bostadsbyggandet i norra Sverige. Medlen ska fungera som en katalysator för bostadsbyggandet i de berörda kommunerna, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Stora investeringar och företagsetableringar på orter som under en längre tid haft en låg eller stagnerande befolkningstillväxt innebär stora utmaningar för samhällsbyggandet, inte minst när det gäller etablerings- och omställningskommuner, att få fram nya bostäder.

– För att underlätta bostadsbyggande sänker även regeringen kreditgarantiavgifterna i etablerings- och omställningskommuner. En kreditgaranti skyddar långivare mot kreditförluster samtidigt som den underlättar för byggaktörer genom att minska behovet av egen kapitalinsats eller topplån. Förslaget gäller alla etablerings- och omställningskommuner oavsett var i Sverige de ligger, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Förslaget om subventionerade kreditgarantiavgifter innebär statsstöd och kan komma att behöva anmälas till EU-kommissionen för godkännande innan det genomförs.

Regeringen avser att föreslå detta i budgetpropositionen för 2025. Förslagen bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Sverigedemokraterna.

Om etablerings- och omställningskommun

Med etablerings- eller omställningskommun avses en kommun i en FA-region som med anledning av påbörjade eller planerade investeringar och etableringar förväntas behöva ett betydande tillskott av bostäder, där det också råder ovisshet om den framtida efterfrågan på bostäder på grund av osäkerhet i fråga om utvecklingen av de aktuella investeringarna och etableringarna och där produktionskostnaderna för nya bostäder generellt kan antas överstiga bostädernas marknadsvärden.

Om funktionell analysregion

En funktionell analysregion (FA-region) består av en eller flera kommuner där människor ska kunna bo och arbeta utan att behöva göra alltför tidsödande resor enligt den indelning av Sverige som Tillväxtverket tar fram baserat på arbetspendling.

Presskontakt

Ebba Gustavsson
Pressekreterare hos infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-127 04 88
e-post till Ebba Gustavsson

Mer om statens budget

Den 19 september lämnar regeringen budgetpropositionen för 2025 samt höständringsbudgeten för 2024 till riksdagen.

Laddar...