Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Socialdepartementet

Regeringen tillsätter utredning för att motverka felaktiga läkemedelsförskrivningar

Publicerad

Regeringen har beslutat att en särskild utredare ska se över vissa frågor om uppgiftsskyldighet, dokumentation, begränsningar och tillsyn avseende läkemedelsförskrivningar. Syftet är att motverka felaktiga läkemedelsförskrivningar och förhindra att offentliga medel går till kriminella och oseriösa aktörer.

– Läkemedel ska användas på rätt sätt och i rätt syfte. Det är viktigt för patientsäkerheten och för att skattemedel inte ska finansiera olaglig verksamhet, säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson.

Utredaren ska bland annat:

  • Analysera och ta ställning till om Inspektionen för vård och omsorg (IVO) bör få utökade möjligheter att ta del av uppgifter och ingripa vid tillsynen över förskrivare.
  • Analysera och ta ställning till om IVO och Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) bör få utökade möjligheter att ta del av uppgifter vid tillsynen över läkemedelsförskrivningar som påverkar läkemedelsförmånerna och om ansvaret för tillsynen behöver förtydligas.
  • Analysera och ta ställning till om det finns behov av ändringar i regelverket för arbetsplatskoder för att underlätta både regional och nationell uppföljning av läkemedelsförskrivningar.
  • Analysera om det finns behov av ändringar i reglerna för dokumentation i och åtkomst till patientjournaler för att bättre kunna följa upp läkemedelsförskrivningar.
  • Lämna nödvändiga författningsförslag.

Uppdraget ska redovisas senast den 12 mars 2026.

Särskild utredare blir Anders Ahlsson som är hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm.

Presskontakt

Joel Apelthun
Pressekreterare hos sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-127 93 94
e-post till Joel Apelthun
Laddar...