Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Socialdepartementet

Regeringen föreslår åtgärder för att säkerställa läkemedelstillgången och långsiktigt hållbara läkemedelskostnader

Publicerad

Regeringen kommer i budgetpropositionen för 2025 att föreslå ett antal åtgärder för att säkerställa långsiktigt hållbara läkemedelskostnader och samtidigt främja en god läkemedelstillgång. Under 2025 tillförs 6 141 miljoner kronor till läkemedelsförmånerna, samtidigt minskas förmånen med 540 miljoner kronor till följd av en justering av trappan i högkostnadsskyddet. Regeringen tillför därutöver 30 miljoner kronor för Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets arbete med kostnadsdämpande insatser.

God läkemedelstillgång är en central del av en välfungerande hälso- och sjukvård. Utvecklingen inom läkemedelsområdet bidrar till att rädda och förlänga liv, och är på flera sätt en stor framgång för både svensk och internationell forskning.

Kostnaderna för läkemedel inom läkemedelsförmånen har ökat kraftigt de senaste åren, och prognoser visar på ytterligare snabbt ökande kostnader. Även om nyttan av nya läkemedel och nya användningsområden är stor riskerar det kraftigt ökade behovet av finansiering av läkemedel att tränga undan andra viktiga reformer och investeringar.

Regeringen föreslår därför flera åtgärder i höstens budget för att säkerställa långsiktigt hållbara kostnader inom läkemedelsförmånen, och för att kostnader och risker delas mellan staten, regioner, företag och patienter. Därigenom säkerställs en långsiktigt hållbar läkemedelsförsörjning.

Förslagen omfattar bland annat en justering av stegen i högkostnadstrappan. Regeringen beräknar att förslaget medför en nedjustering av läkemedelsförmånen på 540 miljoner 2025, 2 160 miljoner 2026 och 2 700 miljoner 2027. Ikraftträdande förväntas vara 1 juli 2025.  

Därutöver föreslår regeringen att 30 miljoner kronor tillförs Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) för arbetet med kostnadsdämpande åtgärder under 2025. För 2026 beräknas 45 miljoner kronor och för 2027 beräknas 48 miljoner kronor tillföras för samma ändamål.

TLV har sedan tidigare regeringens uppdrag att genomföra kostnadsdämpande åtgärder på läkemedel som ingår i läkemedelsförmånerna och samtidigt säkerställa prisdynamik och en god tillgång till läkemedel i Sverige. De aviserade medlen säkerställer bland annat att TLV kan fortsätta och förstärka detta viktiga arbete.

Förslagen bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Sverigedemokraterna.

Presskontakt

Joel Apelthun
Pressekreterare hos sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-127 93 94
e-post till Joel Apelthun

Mer om statens budget

Den 19 september lämnar regeringen budgetpropositionen för 2025 samt höständringsbudgeten för 2024 till riksdagen.

Laddar...