Regeringen tillsätter utredning för att genomföra nya EU-regler om försäkringsbolagens krishantering
Publicerad
Regeringen har beslutat att utreda hur EU-direktivet om återhämtning och resolution av försäkringsföretag samt ändringar i Solvens II-direktivet ska införas i svensk lag. Syftet med de nya reglerna är att harmonisera krishanteringen av försäkringsbolag i EU och stärka motståndskraften på den svenska försäkringsmarknaden.
EU-direktivet ger medlemsstaterna möjlighet att i viss mån anpassa reglerna till nationella förhållanden. Utredaren ska därför beakta den svenska försäkringsmarknaden och särskilt ömsesidiga försäkringsföretag där försäkringstagarna själva är delägare.
Utredaren har fått i uppdrag att:
- Föreslå hur det nya EU-direktivet om återhämtning och resolution av försäkringsföretag och ändringarna i Solvens II-direktivet ska införlivas i svensk lagstiftning.
- Utvärdera om sanktionsbestämmelser i försäkringsrörelselagen och lagen om tjänstepensionsföretag är ändamålsenliga.
- Analysera och föreslå ändringar av regler om upplåning med avseende på förlagslån.
- Utredaren ska dessutom föreslå hur Riksgäldskontoret kan utses till resolutionsmyndighet och presentera alternativa lösningar för beslutsordningen inom myndigheten.
Regeringen har utsett departementsrådet Tord Gransbo till utredare. Uppdraget ska redovisas senast den 1 september 2025.
Bakgrund
Det nya EU-direktivet om krishantering av försäkringsbolag syftar till att skapa en gemensam ram inom EU för att hantera finansiella kriser inom försäkringssektorn, liknande den som finns för banker. De föreslagna ändringarna i Solvens II-direktivet syftar bland annat till att stärka proportionaliteten och minska den administrativa bördan för försäkringsbolagen. Utöver att lämna förslag för genomförandet av de två direktiven ges utredaren i uppdrag att analysera och ta ställning till ett par andra frågor i försäkringsrörelselagen och lagen om tjänstepensionsföretag.
Presskontakt
Pressekreterare hos finansmarknadsminister Niklas Wykman
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-137 89 04
e-post till Victoria Ericsson