Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Försvarsdepartementet

Försvarsminister Pål Jonson deltar i EU:s informella försvarsministermöte

Publicerad

EU:s fortsatta militära stöd till Ukraina och försvarsberedskap är frågor som står på agendan när EU:s försvarsministrar möts fredag den 30 augusti i Bryssel. Försvarsminister Pål Jonson representerar Sverige på det informella försvarsministermötet.

Mötet inleds med att försvarsministrarna kommer att diskutera EU:s militära stöd till Ukraina, såsom stödet genom den europeiska fredsfaciliteten och EUMAM Ukraina. Även EU:s samarbete med Nato väntas diskuteras. 

– Samarbetet mellan EU och Nato är viktigt för att möta gemensamma utmaningar i ett försämrat säkerhetspolitiskt omvärldsläge och säkerställa ett starkt och långsiktigt stöd till Ukraina, säger försvarsminister Pål Jonson inför mötet. 

Försvarsministrarna kommer även att diskutera hur EU:s försvarsberedskap kan öka mot bakgrund av de slutsatser som Europeiska rådets möte antog i juni 2024. Försvarsministrarna kommer även att diskutera hur medlemsstaterna med EU:s olika verktyg och instrument kan ta itu med de kritiska förmågebrister som återfinns i unionen. 

Presskontakt

Johan Hjelmstrand
Pressekreterare hos försvarsminister Pål Jonson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-126 69 22
e-post till Johan Hjelmstrand

Om mötet

Mer information om mötet och dagordningen finns på ministerrådets webbplats. Där kommuniceras även de viktigaste resultaten efter mötet och du kan ta del av bilder, videomaterial och doorsteps från mötet.

Laddar...