Statsråd på denna sida som har bytt ansvarsområde
Statsråd på denna sida som har bytt ansvarsområde
Förbättrade regler för högkvalificerad arbetskraftsinvandring
Publicerad
Regeringen har i dag beslutat om en lagrådsremiss med förslag som syftar till att förbättra Sveriges möjligheter att attrahera och behålla högkvalificerade arbetstagare.
– Att reformera reglerna kring arbetskraftsinvandring är en viktig del av regeringens paradigmskifte på migrationsområdet. Sverige ska vara ett attraktivt land för högkvalificerad arbetskraft. De här förslagen utgör ett viktigt steg i arbetet med att underlätta och förbättra förutsättningarna för dessa personer, säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard.
Förslagen genomför det nya blåkortsdirektivet som ersätter 2009 års blåkortsdirektiv. Ett EU-blåkort är ett kombinerat uppehålls- och arbetstillstånd som kan ges till utlänningar som har ett anställningsavtal för högkvalificerad anställning i Sverige.
Lagrådsremissen som regeringen har beslutat om innehåller förslag för att främja högkvalificerad arbetskraftsinvandring. Förslagen syftar till att förenkla och främja användandet av så kallade EU-blåkort i Sverige och förbättra möjligheterna att attrahera och behålla högkvalificerade arbetstagare inom Sverige och i EU. Förslagen innebär bland annat att
- lönetröskeln för att beviljas ett EU-blåkort sänks,
- fler personkategorier får möjlighet att beviljas ett EU-blåkort, och
- möjligheterna att byta från andra typer av uppehållstillstånd till ett EU-blåkort utökas.
Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.
Presskontakt
Pressekreterare hos migrationsminister Maria Malmer Stenergard
Telefon (växel) 08-405 10 00
Genvägar
Lagrådsremiss
En lagrådsremiss är ett utkast till lag som regeringen lämnar till Lagrådet, som granskar att förslaget inte strider mot någon nuvarande lag. Regeringen bearbetar därefter förslaget och lämnar det sedan som en proposition till riksdagen. Ett eller flera av riksdagens utskott får lämna synpunkter på förslaget (utskottsbetänkande). Riksdagen röstar därefter om förslaget. Om en majoritet i riksdagen röstar för förslaget utfärdas den nya lagstiftningen i Svensk författningssamling, SFS.