Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Justitiedepartementet

Fler utvandrar än invandrar till Sverige för första gången på över 50 år

Publicerad

Förra årets trend med minskat antal asylsökande till Sverige och minskat antal beviljade uppehållstillstånd fortsätter. Enligt Migrationsverkets prognos ser Sverige ut att få det lägsta antalet asylsökanden sedan 1997, och för första gången på över 50 år har Sverige nettoutvandring.

Ladda ner:

Samtidigt som antalet asylsökande i EU har stabiliserat sig på en hög nivå fortsätter nedgången i Sverige. Till och med vecka 30 i år har totalt 5 600 asylansökningar registrerats. Det är en minskning med 27 procent jämfört med motsvarande tidsperiod förra året. Enligt Migrationsverkets prognos ser Sverige ut att i år få det lägsta antalet asylsökande sedan 1997.

– Regeringens arbete ger resultat. Antalet asylansökningar går mot en historiskt låg nivå, de asylrelaterade uppehållstillstånden fortsätter att minska och för första gången på 50 år har Sverige nettoutvandring. Denna utveckling mot en hållbar invandring är nödvändig för att vi ska kunna stärka integrationen och minska utanförskapet, säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard.

2023 ökade utvandringen bland personer födda i bland annat Irak, Somalia och Syrien. 2023 var nettoinvandringssiffrorna för personer födda i dessa länder negativa. Enligt preliminär statistik från SCB har Sverige till och med maj i år en negativ nettoinvandring. Regeringens satsningar för en förbättrad folkbokföring antas bidra till detta utfall.

Presskontakt

Richard Wahlström
Pressekreterare hos migrationsminister Maria Malmer Stenergard
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-5342523
e-post till Richard Wahlström

Nettoinvandring

Nettoinvandring är skillnaden mellan invandring till och utvandring från ett visst område under ett år. Positiv nettoinvandring innebär att fler invandrar än utvandrar. Negativ nettoinvandring innebär att fler utvandrar än invandrar.

Om Migra­tions­ver­kets prognoser

Läs mer om Migrationsverkets prognoser på myndighetens webbplats.

Laddar...