Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Finansdepartementet

Nya åtgärder mot penningtvätt och kriminella nätverk

Publicerad

Finansdepartementet kommer i dag att remittera en promemoria med ett förslag om att clearingbolag ska övervaka transaktioner mellan banker. Syftet är att ge banker och polisen bättre verktyg för att upptäcka penningtvätt av brottsvinster, exempelvis från kriminella nätverks bedrägerier. 

För att bekämpa kriminella inslag på finansmarknaden är det viktigt att banker och polisen får tillgång till information om betalningar som kan härröra från kriminell verksamhet. Sådan information kan bidra till att förebygga, förhindra och upptäcka penning­tvätt och annan relaterad brottslighet.

Enligt penningtvättslagen ska banker känna och övervaka sina kunder samt rapportera misstänkt penningtvätt till polisen. Nu föreslås att också clearingbolag, det vill säga företag som förmedlar betalningar mellan banker, ska vara skyldiga att över­vaka dessa betalningar, och lämna uppgifter om misstänkt transaktioner till banker och polisen.

– Alla finansiella företag ska motverka att det finansiella systemet kan missbrukas av kriminella. Clearingbolag har ett helikopterperspektiv som banker och polisen behöver för att lättare upptäcka penningtvätt och annan brottslig verksamhet. Det kan till exempel röra sig om medel som de kriminella tillskansat sig genom olika former av bedrägerier, säger finans­marknads­minister Niklas Wykman.

Lagändringarna – som har sin grund i ett önskemål från polisen – föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.

Bakgrund

I det finansiella systemet förmedlas betalningar mellan banker. Betalningar kan missbrukas av kriminella för penningtvätt. Det är clearingbolag som förmedlar betalningar mellan bankerna, så kallad clearing och avveckling. Det finns för närvarande ett clearingbolag i Sverige (Bankgirocentralen BGC AB). Den 1 juli 2024 trädde nya regler om clearing och avveckling av betalningar i kraft. De nya reglerna kan innebära att också Getswish AB, som tillhandahåller infrastrukturen för tjänsten Swish, behöver ansöka om tillstånd som clearingbolag.

Presskontakt

Lucas Kramer
Presskontakt hos finansmarknadsminister Niklas Wykman
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-126 28 44
e-post till Lucas Kramer
Laddar...