Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Finansdepartementet

Finansinspektionen föreslås få bättre verktyg för att motverka att det finansiella systemet missbrukas av kriminella nätverk

Publicerad

Finansdepartementet har idag remitterat en promemoria med förslag på regeländringar som ger Finansinspektionen utökade befogenheter att motverka missbruk av det finansiella systemet av kriminella aktörer. Förslagen ger Finansinspektionen utökade möjligheter att vid lämplighetsprövningar kontrollera om företrädare för finansiella företag har begått brott. Genom ändringarna får Finansinspektionen de verktyg som efterfrågats i en hemställan till regeringen.

Kriminella nätverk använder finansiella företag för att tvätta brottsvinster och finansiera ytterligare kriminell verksamhet.

I dagsläget har Finansinspektionen vid lämplighetsprövningar – alltså prövningar av om företrädare för finansiella företag är lämpliga för den uppgift som de ska utföra – endast tillgång till uppgifter om vissa brott i belastningsregistret, främst ekonomisk brottslighet. Med de nya förslagen får Finansinspektionen tillgång till information om fler brott, inklusive narkotikabrott och våldsbrott. Förslagen är ett svar på den allvarliga brottsutvecklingen och ska göra det svårare för kriminella nätverk att utnyttja finansiell verksamhet.

En kategori som är särskilt utsatt för att missbrukas av kriminella nätverk är betaltjänstombud för utländska företag. Dessa kan utnyttjas för att inom ramen för alternativa betalningssystem (så kallad hawala-verkamhet) överföra pengar mellan kriminella i olika länder. Med de nya förslagen får Finansinspektionen utökade möjligheter att pröva lämpligheten hos dessa ombud, med tillgång till uppgifter ur både misstanke- och belastningsregistren.

– Kriminella ska inte kunna använda det finansiella systemet. Striktare kontroll av utländska betaltjänstombud förstärker våra samlade insatser mot penningtvätt och den organiserade brottligheten, säger finansmarknadsminister Niklas Wykman.

Presskontakt

Lucas Kramer
Presskontakt hos finansmarknadsminister Niklas Wykman
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-126 28 44
e-post till Lucas Kramer
Laddar...