Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Socialdepartementet

Steg mot säkrare screening av blodgivare

Publicerad

Regeringen ger Socialstyrelsen i uppdrag att betala ut medel för arbete med säkrare screening av blodgivare genom att påbörja förberedelser för ett stegvist införande av NAT-tester (Nucleic Acid Testing).

Detta innebär en kompletterande smittscreening av samtliga blodgivare i Sverige. NAT-testning är känsligare än den metod som används i dag, vilket gör att smitta kan upptäckas tidigare.

– Högre krav på smittsäkerhet är ett viktigt steg för patientsäkerheten. Kan vi upptäcka smitta tidigare kan vi också förkorta karenstiderna och det kan i sin tur leda till ett större antal blodgivare och fler blodtappningar per år, säger Acko Ankarberg Johansson.

Socialstyrelsen ska betala ut 6 miljoner kronor till Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) för samordning och stöd i förberedelsearbetet för att ett stegvist införande av NAT-tester.

Socialstyrelsen ska även betala ut 20 miljoner kronor till Region Skåne för att påbörja arbetet med att införa NAT för smittscreening av blodgivare. Erfarenheter och lärdomar av ett sådant arbete ska tas tillvara vid det stegvisa införandet på ett nationellt plan.

Socialstyrelsen ska senast den 1 september 2025 lämna en slutredovisning av uppdraget till Socialdepartementet. Där ska det framgå hur SKR och Region Skåne har använt statsbidraget.

Vad är NAT?

NAT är en molekylär analysmetod som används för att detektera genetiskt material (nukleinsyra), genom amplifiering av RNA/DNA. Med NAT kan en infektion upptäckas långt innan blodgivarens immunförsvar har hunnit bilda antikroppar, vilket gör att perioden från att en blodgivare har blivit smittad till dess att smittan upptäcks kan bli kortare. NAT är också en förutsättning för att kunna upptäcka exempelvis West Nile Virus som en är vektorburen smitta vars utbredning sträcker sig allt längre norrut.

Presskontakt

Joel Apelthun
Pressekreterare hos sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-127 93 94
e-post till Joel Apelthun
Laddar...