Hoppa till huvudinnehåll

Regeringen tillsätter utredning för att stärka hästnäringen

Publicerad

En särskild utredare ska se över möjligheterna att underlätta företagande inom hästnäringen och deltagande i hästsporten. Utredaren ska också kartlägga behovet av kompetensförsörjning och kompetensutveckling. Syftet med utredningen är att stärka konkurrenskraften i hela näringen och göra den tillgänglig för fler.

– Sverige har en framstående hästnäring med många utövare och stora internationella framgångar. Näringen ger upphov till arbetstillfällen, inte minst i landsbygderna, och med den här utredningen vill regeringen stärka näringen ytterligare, säger landsbygdsminister Peter Kullgren.

Utredningen ska fokusera på att främja företagandet och öka sysselsättningen inom hästnäringen. Utredaren ska också se över utbildningsbehovet och kompetensförsörjningen samt föreslå åtgärder som tillgängliggör hästsporten för fler barn och ungdomar.  

– Barn och unga har behov av ökad tillgång till en aktiv och meningsfull fritid. Jag ser fram emot utredningens analys kring vilka effekter en ökad delaktighet i hästsporten skulle kunna få, säger socialminister Jakob Forssmed.

Regeringen har utsett Marie Thelander Dellhag som särskild utredare. Marie Thelander Dellhag är verkställande direktör på MKB Fastighets AB och styrelseledamot i bland annat Svensk Travsport samt har stor kunskap om hästsporten.

Uppdraget ska redovisas senast 20 maj 2025.

Presskontakt

Mattias Svensson
Pressekreterare hos landsbygdsminister Peter Kullgren
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-110 51 67
e-post till Mattias Svensson
Simon Hoff
Pressekreterare hos socialminister Jakob Forssmed
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-127 76 97
e-post till Simon Hoff
Laddar...