Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Finansdepartementet

Nya åtgärder för att motverka felaktiga utbetalningar och välfärdsbrott

Publicerad

I arbetsdeklarationer som företag i dag lämnar in, uppger de även uppgifter om sina anställda. Det är information som myndigheter sedan använder för att kontrollera exempelvis ansökningar om olika bidrag. Regeringen har nu beslutat om tre åtgärder som gör det lättare för myndigheter att använda uppgifterna för att kontrollera bidragsfusk.

Den grova organiserade brottsligheten är systemhotande. För att knäcka den behöver den kriminella ekonomin strypas. En viktig del i det arbetet är att motverka felaktiga utbetalningar och välfärdsbrott. De individuppgifter som lämnas i arbetsgivardeklarationen är viktiga verktyg för att motverka felaktiga utbetalningar. Nu har regeringen beslutat om tre åtgärder som ska stärka deras betydelse.

– Vi måste strypa den kriminella ekonomin för det är pengar som göder gängen. Nu stärker vi kontrollerna vid utbetalning av bidrag genom att förbättra myndigheternas användning av uppgifter i arbetsgivardeklarationerna. Det här är viktiga steg för att motverka felaktiga utbetalningar och bidragsfusk, säger finansminister Elisabeth Svantesson.

Den första åtgärden innebär att Försäkringskassan får använda uppgifterna för att kontrollera fler bidrag än de har i dag. Det här stärker Försäkringskassans kontroll av felaktiga utbetalningar i dessa bidragssystem.

Övriga åtgärder innebär att Skatteverket ska lämna ut mer information till de myndigheter som använder uppgifterna för att kontrollera bidragsutbetalningar. Skatteverket ska dels informera uppgiftsmottagaren om individuppgiften ändrats tidigare och i sådana fall också lämna ut uppgiftens tidigare innehåll.

Dels får Skatteverket möjlighet att markera individuppgifter som myndigheten inte har lagt till grund för beskattningsbeslut. En sådan markering ska lämnas ut tillsammans med uppgiften.

Förslagen föreslås träda i kraft från och med den 1 juli 2024.

Presskontakt

Niklas Gillström
Pressekreterare hos finansminister Elisabeth Svantesson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-141 14 79
e-post till Niklas Gillström
Klara Söderberg
Pressekreterare hos finansminister Elisabeth Svantesson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-108 90 82
e-post till Klara Söderberg
Laddar...