Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Statsrådsberedningen

Deklaration antagen under nordisk-ukrainskt toppmöte i Stockholm

Publicerad

Statsminister Ulf Kristersson står i dag värd för ett nordisk-ukrainskt toppmöte i Stockholm där Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj samt stats- och regeringschefer från övriga nordiska länder deltar. Vid mötet antogs en toppmötesdeklaration.

  • President Zelenskyj deltar i ett toppmöte med statsminister Ulf Kristersson, Finlands president Alexander Stubb, Danmarks statsminister Mette Frederiksen, Norges statsminister Jonas Gahr Støre och Islands statsminister Bjarni Benediktsson.

    President Zelenskyj i ett toppmöte med statsminister Ulf Kristersson, Finlands president Alexander Stubb, Danmarks statsminister Mette Frederiksen, Norges statsminister Jonas Gahr Støre och Islands statsminister Bjarni Benediktsson.

    Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet

  • Family photo from Nordic-Ukrainian summit on security and defence.

    Familjefoto från nordisk-ukrainskt toppmöte i Stockholm på temat säkerhet och försvar.

    Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Deklarationen framhåller de nordiska ländernas fortsatta civila och militära stöd till Ukraina. Deklarationen bygger till stora delar på de bilaterala överenskommelser om säkerhetssamarbete som samtliga nordiska länder nu har undertecknat med Ukraina.

Syftet med säkerhetssamarbetena är att skapa bättre förutsättningar för Ukraina att långsiktigt planera försvaret mot Rysslands aggression och utveckla en modern försvarsmakt.

De bilaterala säkerhetssamarbetena omfattar även områden som återuppbyggnad och stöd till ansvarsutkrävande för Rysslands brott i och mot Ukraina. Därutöver ingår även stöd till Ukrainas reformer och förberedelser för framtida medlemskap i EU och Nato.

I deklarationen bekräftar de fem nordiska ledarna också sitt deltagande i det kommande fredstoppmötet i Schweiz den 15–16 juni.

De nordiska ländernas stöd till Ukraina uppgår hittills till sammanlagt nära 200 miljarder kronor.

Presskontakt

Tom Samuelsson
Pressekreterare hos statsminister Ulf Kristersson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-131 82 01
e-post till Tom Samuelsson
Laddar...