Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Försvarsdepartementet

Sverige förstärker insats i Röda havet med en traumaenhet

Publicerad

Den 18 april beslutade regeringen att ge Försvarsmakten i uppdrag att lämna ett styrkebidrag om upp till 25 personer till Europeiska unionens militära sjöfartsskyddsinsats, Eunavfor Aspides, i Röda havet. Styrkan ska bestå av en traumaenhet som placeras ombord på ett nederländskt fartyg som verkar i regionen.

– För Sverige är internationell handel och fri sjöfart viktigt och det är därför Regeringen beslutat om att öka Sveriges bidrag till Operation Aspides. Försvarsmakten skickar en traumaenhet med kirurger och anestesipersonal till Röda havet vilket är ett efterfrågat bidrag, säger försvarsminister Pål Jonson.

Mot bakgrund av houthiernas attacker mot internationell sjöfart i Röda havet beslutade EU:s råd för utrikesfrågor den 8 februari att inrätta en militär marin insats som ska bidra till att säkerställa frihet till sjöfart för fartyg i området.

Eunavfor Aspides, eller Operation Aspides, uppgift är att ledsaga och skydda fartyg mot attacker till havs i Röda havet och i närliggande områden. Detta ska ske i nära samarbete med likasinnade aktörer. Insatsens mandat är defensivt.

Den 22 februari beslutade regeringen att Sverige skulle bidra med upp till 10 stabsofficerare till Eunavfor Aspides. Nu utökas Sveriges insats med en traumaenhet på upp till 25 personer som placeras på ett nederländskt fartyg under 2024.

Presskontakt

Johan Hjelmstrand
Pressekreterare hos försvarsminister Pål Jonson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-126 69 22
e-post till Johan Hjelmstrand
Laddar...