Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Socialdepartementet

Skärmtid och antibiotikaresistens i fokus under nordiskt ministermöte i Stockholm

Publicerad

Frågan om digitala mediers påverkan på barns och ungas hälsa står på agendan när nordiska ministrar inom hälso- och socialpolitik möts i Stockholm den 17 april. Socialminister Jakob Forssmed står värd för mötet, som också handlar om hur det nordiska samarbetet mot antibiotikaresistens kan stärkas.

– Skärmtiden stjäl fokus från annat som är avgörande för barns utveckling och hälsa, som att röra på sig, att läsa, sova och att umgås med andra. Vi behöver diskutera konsekvenserna av detta och vilket ansvar de stora sociala mediebolagen har för den utbredda ohälsan. Gemensamt kan vi i Norden skapa ett större tryck på företagen att agera, än vad vi kan var och en på egen hand, säger socialminister Jakob Forssmed.

Under mötet kommer ministrarna även att diskutera frågan om antimikrobiell resistens och hur de nordiska länderna kan samarbeta för att säkerställa tillgången på antibiotika. Det kan till exempel handla om att förbättra informationen om brist- och restsituationer samt att kartlägga produktionskapacitet.

Den 1 januari inleddes det svenska ordförandeskapet i Nordiska ministerrådet, det officiella samarbetsorganet för de nordiska regeringarna.

I samband med mötet finns tid för media. För intervjuförfrågningar, kontakta pressekreterare (se presskontakt).

Presskontakt

Simon Hoff
Pressekreterare hos socialminister Jakob Forssmed
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-127 76 97
e-post till Simon Hoff

Sveriges ordförandeskap i Nordiska ministerrådet 2024

Under 2024 är Sverige ordförande i Nordiska ministerrådet. Här finns samlad information om ordförandeskapet:

Laddar...