Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Justitiedepartementet

Justitieminister Gunnar Strömmer och statssekreterare Anders Hall deltar på RIF-möte i Bryssel

Publicerad

Den 4–5 mars hålls möte i EU:s råd för rättsliga och inrikes frågor (RIF) i Bryssel. På agendan står bland annat kampen mot den organiserade brottsligheten, EU:s förordning om gräns- och kustbevakning och bekämpning av migrantsmuggling. Därutöver behandlas effekterna för EU:s inre säkerhet av konflikten i Mellanöstern och Rysslands anfallskrig mot Ukraina. Från Sverige deltar justitieminister Gunnar Strömmer och statssekreterare Anders Hall.

Måndagen den 4 mars är dagen för inrikes frågor. Justitieminister Gunnar Strömmer deltar i diskussioner om det övergripande läget i Schengenområdet och en utvärdering av EU:s förordning om gräns- och kustbevakning.

Kampen mot olaglig narkotikahandel och organiserad brottslighet kommer att vara centrala frågor under måndagens möte. Statsrådet kommer även att delta i diskussioner om effekterna av konflikten i Mellanöstern och Rysslands anfallskrig mot Ukraina för EU:s inre säkerhet.

Statssekreterare Anders Hall deltar under måndagen i diskussioner om fördjupat partnerskap med prioriterade tredjeländer på migrationsområdet.

Under tisdagen den 5 mars, dagen för rättsliga frågor, står bland annat säkerställandet av rättssystemens motståndskraft mot otillbörlig påverkan från den organiserade brottsligheten på dagordningen. En annan diskussionspunkt handlar om ett nytt förslag för att förhindra smuggling av migranter, där statssekreterare Anders Hall deltar.  

För mer information och eventuella intervjuförfrågningar, kontakta respektive pressekreterare.

Presskontakt

Caroline Opsahl
Pressekreterare hos justitieminister Gunnar Strömmer
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-141 15 42
e-post till Caroline Opsahl
Erik Engstrand
Pressekreterare hos migrationsminister Maria Malmer Stenergard
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-141 14 87
e-post till Erik Engstrand

Kommenterad dagordning

Inför möten i ministerrådet lämnar regeringen en kommenterad dagordning till riksdagens EU-nämnd. Dagordningen innehåller kortfattade uppgifter om rådsmötets dagordningspunkter, vad rådet förväntas göra och förslag till svensk ståndpunkt.

Om mötet

Mer information om mötet och dagordningen finns på ministerrådets webbplats. Där kommuniceras även de viktigaste resultaten efter mötet och du kan ta del av bilder, videomaterial och doorsteps från mötet.

Laddar...