Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Socialdepartementet

Socialstyrelsen ska stödja kommuner och regioner i arbetet med familjecentraler

Publicerad

I regleringsbrevet för 2024 ger regeringen Socialstyrelsen i uppdrag att ge stöd till kommuner och regioner i arbetet med att inrätta och organisera familjecentraler, samt skapa goda förutsättningar för den viktiga samverkan som bedrivs vid familjecentraler.

–  Alla barn har rätt till en trygg uppväxt och en ljus framtid. Genom förebyggande och tidiga insatser finns stora möjligheter att främja barns hälsa och utveckling samt motverka riskbeteenden som kan medföra att barn och unga dras in i krimi­nalitet. Familjecentraler är en viktig pusselbit i detta arbete, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall.

– Familjecentraler blir en viktig samlingsplats för aktörer runtom barn och deras föräldrar både före, under och efter graviditeten. Inom ramen för familjecentralerna skapas en yta för samverkan mellan den regionala hälso- och sjukvården, kommunen och civilsamhället för att främja god psykisk och fysisk hälsa i familjerna, säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson.

– Familjecentralers lokala närvaro i områden där utanförskapet är stort är viktigt för våldsutsatta kvinnor och barn, i synnerhet när det gäller hedersrelaterat våld och förtyck. Familjecentraler kan även främja jämställdhet, exempelvis genom att stärka utrikesfödda mäns delaktighet i föräldraskapet och främja utrikes födda kvinnors inträde på arbetsmarknaden, säger jämställdhetsminister Paulina Brandberg.

Med familjecentral menas en samlokalisering av som minst mödrahälsovård, barnhälsovård, öppen förskola och socialtjänst med inriktning mot stödjande och förebyggande verksamhet. Utöver dessa verksamheter kan även andra samhällsaktörer ingå i samarbetet. En familjecentral riktar sig till blivande föräldrar, föräldrar, barn och andra viktiga vuxna kring barnet.

Genom samlokalisering i form av familjecentraler främjas samverkan mellan flera aktörer som är viktiga för barn och familjer. Det kan bidra till förbättringar i aktörernas kärnverksamhet, men också skapa andra mervärden.  När flera aktörer som är relevanta för familjer ryms under samma tak får föräldrar och andra viktiga vuxna runt barn kännedom och kunskap om aktörerna och deras roller och uppdrag på ett lättillgängligt sätt. Trösklarna till berörda verksamheter kan också upplevas som lägre.

Inom ramen för uppdraget som regeringen nu ger ska Socialstyrelsen särskilt prioritera stöd till områden där utanförskapet är stort. Regeringen bedömer att förtjänsterna av det förebyggande, hälsofrämjande och tillitsskapande arbete som sker vid familjecentraler är särskilt stora och angelägna i områden där utanförskapet är stort.

Socialstyrelsen ska även bidra med kunskapsstöd till  familjecentraler för att förebygga och öka upptäckten av våld samt stödja ett jämställt föräldraskap. 

Uppdraget ska redovisas senast den 14 mars 2026.

 

Presskontakt

Karl Opdal
Pressekreterare hos socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall
Mobil 076-128 48 03
e-post till Karl Opdal
Joel Apelthun
Pressekreterare hos sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-127 93 94
e-post till Joel Apelthun
Anton Johansson
Pressekreterare hos jämställdhets- och arbetslivsminister Paulina Brandberg
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-135 53 41
e-post till Anton Johansson
Laddar...