Oskuldskontroller, oskuldsintyg och oskuldsoperationer ska kriminaliseras
Publicerad
Regeringen intensifierar nu arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck och har därför gett en pågående utredning i uppdrag att ta fram förslag på hur en lagstiftning som kriminaliserar oskuldskontroller, oskuldsintyg och oskuldsoperationer ska se ut.
Ladda ner:
Arkiverade filmer
Här fanns tidigare en eller flera filmer publicerade. Filmer sparas vanligtvis i sex månader på regeringen.se. Därefter finns de tillgängliga i Regeringskansliets arkiv. Pressträffar och filmer som är äldre än tre år levereras till Riksarkivet. Merparten av Regeringskansliets filmer finns också tillgängliga på myndighetens Youtube-kanal.
Inom såväl hälso- och sjukvården som i den privata sfären förekommer det att flickor och kvinnor utsätts för så kallade oskuldskontroller och att oskuldsintyg utfärdas. Det har dessutom framkommit att det finns kliniker som erbjuder oskuldsoperationer, ett kirurgiskt ingrepp i underlivet som ska bidra till att en blödning uppstår vid samlag. Motivet för detta är inte medicinskt utan ett uttryck för hedersrelaterat våld och förtryck som syftar till att kontrollera flickors och kvinnors sexualitet.
Den pågående utredningen har sedan november 2021 i uppdrag att bland annat ta ställning till hur skyddet mot denna form av otillbörlig kontroll av flickors och kvinnors sexualitet kan stärkas.
Regeringen och Sverigedemokraterna har kommit överens om att oskuldskontroller, oskuldsintyg och oskuldsoperationer ska kriminaliseras. Regeringen har därför beslutat att ge utredningen i uppdrag att, oavsett ställningstagande i sak, lämna förslag som innebär en kriminalisering av oskuldskontroller, oskuldsintyg och oskuldsoperationer.
– Den här typen av kontroller av flickors och kvinnors sexualitet är oacceptabla. Det är därför angeläget att kunna ingripa mot personer som utför oskuldskontroller, oskuldsintyg och oskuldsoperationer, säger justitieminister Gunnar Strömmer.
Utredningstiden förlängs och uppdraget ska, tillsammans med övriga delar, redovisas senast den 1 juli 2023.
Fortsatt utredare är hovrättsrådet, tillika vice ordföranden, Maria Hölcke.