Direktiv med defintioner av brott och påföljder vid överträdelser av unionens restriktiva åtgärder 2022/23:FPM36
Publicerad
Faktapromemoria gällande förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om fastställandet av brottsrekvisit och påföljder med avseende på överträdelser av unionens restriktiva åtgärder, COM(2022) 684 final.
Ladda ner:
Som en del av den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken har EU antagit mer än 40 sanktionsregimer. Bland annat har EU, som en följd av Rysslands invasion av Ukraina, beslutat om omfattande sanktioner mot Ryssland och Belarus. Kommissionen har utvärderat hur medlemsstaterna valt att reglera överträdelser av sanktionerna och kunnat konstatera att valet av åtgärder mot överträdelserna varierar stort. Detta menar kommissionen urholkar sanktionernas effektivitet.
Den rättsliga grunden för straffrättslig EU-lagstiftning utvidgades i november 2022 till att även omfatta överträdelser av unionens restriktiva åtgärder (dvs. sanktioner meddelade av EU).
Kommissionen föreslår nu, med stöd av den utvidgade rättsliga grunden, ett direktiv som innehåller definitioner av de gärningar som ska anses utgöra överträdelser av unionens restriktiva åtgärder och som ska straffbeläggas. Direktivet innehåller även bl.a. minimiregler för påföljder för fysiska och juridiska personer.
Regeringen välkomnar förslaget. Det är viktigt att det upprätthålls en effektivitet i genomförandet av EU:s sanktioner, inte minst med hänsyn till den ryska invasionen av Ukraina. Det är dock viktigt att bestämmelserna i förslaget får en ändamålsenlig utformning.
Förslaget kommer att förhandlas under Sveriges EU-ordförandeskap den 1 januari till och med den 30 juni 2023.
Beskrivning av stegen i lagstiftningskedjan
En stor del av svensk lagstiftning utgår från gemensam EU-lagstiftning. På regeringen.se kan du följa de olika stegen när förhandling om EU-lagstiftning startas, förankras, beslutas om och slutligen genomförs i Sverige.