Prüm II 2021/22:FPM50
Publicerad
Faktapromemoria gällande förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om automatiserat informationsutbyte för brottsbekämpande samarbete (“Prüm II”), ändring av rådsbeslut 2008/615/RIF och 2008/616/RIF och Europaparlamentets och rådets förordningar (EU) 2018/1726, 2019/817 och 2019/818, COM(2021) 784.
Ladda ner:
Förslaget innebär en modernisering och breddning av det existerande automatiserade informationsutbytet enligt ”Prümrådsbesluten” från 2008. Utöver DNA-, fingeravtrycks- och fordonsregisteruppgifter ska medlemsstaterna ges tillgång till att söka i varandras register med ansiktsbilder och viss polisregisterinformation. Förslaget omfattar även ett harmoniserat förfarande och minimikrav på utbytet av kompletterande information efter en verifierad sökträff. Den decentraliserade lösningen för utbytet ersätts med centrala routrar hos eu-LISA och Europol som förenklar och strömlinjeformar utbytet och skapar interoperabilitet med EU:s gemensamma it-system för gränser och säkerhet. Europol ska inkluderas i samarbetet och dataskyddsreglerna ska anpassas till EU:s nya dataskyddslagstiftning.
Regeringen välkomnar och stödjer ambitionen bakom förslaget. En ökad automatisering är en viktig förutsättning för ett effektivare informationsutbyte. Gemensamma standarder och harmoniserade arbetsprocesser är viktiga inslag i detta men tillnärmning av processer bör ske genom att reglera miniminivåer för funktionalitet snarare än genom detaljreglering. Integritets- och dataskyddsfrågorna är centrala och regeringen kommer att bevaka dessa frågor i den fortsatta diskussionen.
Beskrivning av stegen i lagstiftningskedjan
En stor del av svensk lagstiftning utgår från gemensam EU-lagstiftning. På regeringen.se kan du följa de olika stegen när förhandling om EU-lagstiftning startas, förankras, beslutas om och slutligen genomförs i Sverige.