Förordning om inrättande av en samarbetsplattform för gemensamma utredningsgrupper 2021/22:FPM38
Publicerad
Faktapromemoria gällande förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om inrättande av en samarbetsplattform för gemensamma utredningsgrupper och om ändring av förordning (EU) 2018/1726, COM(2021) 756 final.
Ladda ner:
I dag saknas ett digitalt verktyg genom vilket aktörerna i en gemensam utredningsgrupp på ett säkert och effektivt sätt kan kommunicera och utbyta digital information och bevisning. För att säkerställa att gemensamma utredningsgrupper även fortsatt är ett effektivt verktyg i kampen mot gränsöverskridande brottslighet föreslår kommissionen att en EU-gemensam samarbetsplattform ska inrättas som ska kunna användas som ett verktyg till stöd för aktörerna i gruppen.
I förslaget till förordning slås de grundläggande principerna fast för samarbetsplattformens funktioner, användning och utformning. Om medlemmarna i en gemensam utredningsgrupp väljer att använda sig av plattformen kommer en separat samarbetsyta att skapas som gruppen kan använda sig av för att bl.a. kunna planera arbetet och kommunicera på ett säkert sätt. Aktörerna kommer att kunna nå plattformen genom inloggning via internet från t.ex. mobil eller dator. Plattformen kommer inte att kopplas samman med de ärendehanteringssystem som respektive medlemsstats myndigheter använder sig av. Utformningen, den tekniska förvaltningen och det tekniska underhållet av plattformen ska hanteras av eu-LISA.
Regeringen välkomnar kommissionens förslag om inrättandet av en EU-gemensam samarbetsplattform i syfte att effektivisera det redan existerande samarbete som sker inom ramen för en gemensam utredningsgrupp. En sådan plattform bör innehålla funktioner som möjliggör för bl.a. säker digital kommunikation och säkert överförande av information och bevisning mellan utredningsgruppens aktörer. Det ska vara frivilligt för myndigheterna att använda sig av plattformen och den ska inte kopplas samman med de nationella myndigheternas ärendehanteringssystem. Regeringen anser att eventuella nya uppgifter och åtaganden som innebär kostnader ska finansieras genom omprioriteringar av medel inom beslutade ramar i den fleråriga budgetramen (MFF). Eventuellt ökade kostnader på statsbudgeten ska finansieras inom befintliga ramar inom berörda utgiftsområden.
Beskrivning av stegen i lagstiftningskedjan
En stor del av svensk lagstiftning utgår från gemensam EU-lagstiftning. På regeringen.se kan du följa de olika stegen när förhandling om EU-lagstiftning startas, förankras, beslutas om och slutligen genomförs i Sverige.