Direktiv om åtgärder för en hög gemensam cybersäkerhetsnivå i hela unionen 2020/21:FPM71
Publicerad
Faktapromemoria gällande förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om åtgärder för en hög gemensam cybersäkerhetsnivå i hela unionen.
Ladda ner:
Den 6 juli 2016 antogs direktivet om åtgärder för en hög gemensam nivå på säkerhet i nätverks- och informationssystem i hela unionen (NIS-direktivet). Den 16 december 2020 presenterade kommissionen det nu aktuella förslaget som ska ersätta NIS-direktivet. Förslaget utgör en del i ett paket av åtgärder som syftar till att ytterligare förbättra resiliensen både i den digitala och fysiska infrastrukturen hos den offentliga och privata sektorn, behöriga myndigheter och unionen i dess helhet. Det aktuella förslaget utökar bl.a. tillämpningsområdet till fler sektorer.
Målet är att öka cyberresiliensen hos både privata och offentliga aktörer verksamma inom relevanta sektorer inom EU, minska fragmenteringen på den inre marknaden i sektorer som redan omfattas av NIS-direktivet samt förbättra den gemensamma medvetenheten och förmågan kopplat till cyberresiliensen. Kommissionen vill minska fragmenteringen och öka harmoniseringen genom effektivare samarbete mellan behöriga myndigheter från respektive medlemsstat, genom utvidgning av sektorer som ska omfattas samt genom sanktioner som kan användas för effektiv verkställighet.
Regeringen välkomnar översynen av NIS-direktivet i syfte att ytterligare förstärka resiliensen inom cyberområdet, både på nationell och på EU-nivå. Regeringen noterar dock att förslagen i direktivet är omfattande och långtgående och berör många olika sektorer i samhället varför förslaget måste analyseras mer i detalj. Regeringen anser vidare att det är viktigt att medlemsstaternas ansvar för att skydda nationell säkerhet säkerställs.
Beskrivning av stegen i lagstiftningskedjan
En stor del av svensk lagstiftning utgår från gemensam EU-lagstiftning. På regeringen.se kan du följa de olika stegen när förhandling om EU-lagstiftning startas, förankras, beslutas om och slutligen genomförs i Sverige.