Hoppa till huvudinnehåll
Artikel från Finansdepartementet

Vårbudgeten 2025 på fem minuter

Publicerad

(Ny version) Den 15 april presenterade regeringen sin vårbudget. I budgeten använder regeringen styrkan i den svenska ekonomin för att stärka den ekonomiska utvecklingen och för att parera de negativa effekter av den ekonomiska osäkerhet som råder. 

Osäkerheten i omvärlden är stor. USA:s besked om kraftigt höjda tullar har skapat oro. Detta har lett till en ökad osäkerhet kring den globala tillväxten, vilket har skapat turbulens på de finansiella marknaderna. I det här läget står Sverige på en stabil ekonomisk grund och har möjlighet att agera ytterligare om så skulle behövas. Regeringens ekonomiska politik syftar till att sätta det svenska folkets ekonomi främst.

Nyckeltal prognos 15 april 2025

Utfall 2024, prognos 2025–2028

2024 2025 2026 2027 2028
BNP 1,0 2,1 2,8 2,4 1,4
Sysselsättning, 15–74 år -0,5 0,2 1,1 1,1 0,6
Arbetslöshet, % av arbetskraften 15–74 år  8,4 8,6 8,2 7,8 7,6
KPI 2,8 0,7 1,8 1,9 2,1
KPIF 1,9 2,5 1,9 2,0 2,0
Offentliga sektorns finansiella sparande, % av BNP -1,5 -1,3 -0,6 0,2 0,4
Offentliga sektorns skuld, % av BNP 33,6 34,3 33,4 32,4 31,0

Anm.: Baserad på publicerad statistik t.o.m. 2025-03-06 resp. 2025-03-10 för finansiellt och strukturellt sparande samt 2025-03-31 för skuld i offentlig sektor. Försörjningsbalansen avser fasta priser. 

Källor: SCB, Macrobond och egna beräkningar

Ett rikare och tryggare Sverige  

Regeringens ekonomiska politik fokuserar på tre områden: stärka hushållen och stötta återhämtningen, återupprätta arbetslinjen och pressa ner arbetslösheten, samt öka tillväxten och investeringarna i Sverige.

  • Stärka hushållens köpkraft. Trots att reallönerna nu stiger behöver mer göras för att stärka hushållens köpkraft och återställa den till tidigare nivåer. Därför har skatten sänkts för alla som arbetar, och som har arbetat. Sänkningen av drivmedelsskatter och de lägre nivåerna på reduktionsplikten gör stor skillnad i mångas plånböcker, liksom sänkt skatt på sparande. Regeringen står på hushållens sida.
  • Återupprätta arbetslinjen, pressa ner arbetslösheten och minska utanförskapet. Efterfrågan på arbetskraft är fortsatt dämpad och arbetslösheten är högre än för ett år sedan. Den konjunkturella arbetslösheten möts bäst genom att stötta aktiviteten i ekonomin och få fart på tillväxten.
  • Underlätta investeringar och öka tillväxten i Sverige. En växande ekonomi är en förutsättning både för en god välfärd och för att kunna finansiera den uppbyggnad av försvaret som Sverige står inför. Högre amerikanska tullar och risk för ökad protektionism gör det nu än viktigare, både för Sverige och för EU, att stärka vår konkurrenskraft och öka vår produktivitet.

En vårbudget för att stötta ekonomin och öka tryggheten

I vårbudgeten för 2025 föreslår regeringen åtgärder för sammanlagt 11,5 miljarder kronor* inom bland annat följande områden:

  • Åtgärder för att ta Sverige genom lågkonjunkturen. Svensk ekonomi är i en lågkonjunktur. Regeringen föreslår därför åtgärder för att stimulera efterfrågan, motverka arbetslösheten och påskynda industrins klimatomställning.
  • Brottsbekämpning och ökad trygghet. Den organiserade brottsligheten är systemhotande och utgör ett allvarligt hot mot det öppna samhället, den enskilda människans frihet och grunderna för vår rättsstat. Den fortsätter att släcka liv och finns i hela landet. För att vända utvecklingen genomför regeringen den största offensiven i svensk historia mot organiserad brottslighet. Sverige ska bli ett tryggare land att bo och leva i.
  • Stärkt svensk försvarsförmåga och fortsatt stöd till Ukraina. Säkerhetsläget har fortsatt att försämras såväl i Sveriges närområde som globalt. Det försämrade säkerhetsläget medför betydande, men nödvändiga utgifter för att stärka Sveriges försvarsförmåga. Vidare kommer Sverige stötta Ukraina så länge som det krävs. 


* I de 11,5 miljarder kronorna ingår förslag i propositionen Vårändringsbudget för 2025 (prop. 2024/25:99) samt propositionen Extra ändringsbudget för 2025 – Tillfälligt höjd subventionsgrad för rotavdraget (prop. 2024/25:156).

Förslagen i vårändringsbudgeten

Svensk ekonomi befinner sig fortfarande i en lågkonjunktur men återhämtningen har påbörjats. Samtidigt är den ekonomiska återhämtningen utdragen, bland annat till följd av den stora osäkerhet som världsekonomin befinner sig i. Regeringen gör ytterligare satsningar som är nödvändiga för att stötta ekonomins återhämtning.

Pressmeddelande: Satsningar för att stötta ekonomins återhämtning

Regeringen föreslår att Lantmäteriet tillförs 30 miljoner kronor under 2025 för att skydda sekretessbelagd information och minska handläggningstiderna genom teknikutveckling och rekrytering av 20 medarbetare. Denna satsning ska säkerställa snabbare tillgång till nödvändig information för aktörer inom samhällsbyggnadssektorn.

Pressmeddelande: Ökat anslag till Lantmäteriet för säker och snabb informationsutlämning

Regeringen föreslår att Sjöfartsverkets anslag ökas med 71 miljoner kronor för 2025. Tillskottet innebär att Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningsverksamhet kan drivas vidare i nuvarande omfattning under andra halvåret 2025.

Pressmeddelande: Tillskott säkrar sjö- och flygräddningsverksamhet

Regeringen föreslår en förstärkt satsning på den specialiserade psykiatriska vården för barn och unga respektive vuxna. Förslaget innebär att ytterligare 500 miljoner kronor avsätts under 2025 för att öka antalet vårdplatser inom vuxenpsykiatrin och öka antalet platser för självvald inläggning på avdelning.

Pressmeddelande: En halv miljard kronor i förstärkt satsning på den specialiserade psykiatriska vården under 2025

Ett höjt bemyndigande till 6,5 miljarder kronor till Klimatklivet och ett tillskott på 2,2 miljarder kronor till Industriklivet. Det är förslag som regeringen avser att lägga fram i den kommande vårändringsbudgeten.

Pressmeddelande: Nya satsningar för att stärka Sveriges klimatomställning

De digitala nationella proven ersätts under våren med pappersprov efter att allvarliga brister upptäckts i Skolverkets nya digitala provplattform. Det har inneburit ökade kostnader för skolor och ökad arbetsbelastning för lärare och annan skolpersonal. För att bland annat minska risken för en negativ påverkan och för att ersätta kostnader för extraarbete föreslår regeringen att 82 miljoner kronor skjuts till för att fördelas till skolans huvudmän.

Pressmeddelande: Regeringen föreslår ekonomisk ersättning till skolorna med anledning av inställda digitala nationella prov

I budgetpropositionen för 2026 avser regeringen att kompensera nio kommuner och regioner som har fått ett reducerat elstöd på grund av att de har bedömts ha bedrivit jordbruksverksamhet.

Pressmeddelande: Ekonomisk kompensation till nio kommuner och regioner för reducerat elstöd

Regeringen och Sverigedemokraterna föreslår, i ett första steg, att 7 miljoner kronor tillförs Länsstyrelserna genom vårändringsbudgeten. Dessa medel ska stärka förutsättningarna att genomföra förvaltningsåtgärder för varg.

Debattartikel: Vi prioriterar en minskad vargstam

I vårändringsbudgeten för 2025 föreslår regeringen satsningar på bildning och kunskap. Två myndigheter föreslås få uppdrag att kartlägga läsförståelsen bland studenter i högskolan och att kartlägga användningen av kurslitteratur. Utöver det föreslås Raoul Wallenberg-institutet få bidrag till biblioteket för mänskliga rättigheter som är en viktig forskningsinfrastruktur.

Pressmeddelande: Regeringen går fram med satsningar för bildning och kunskap i Sverige

För att förhindra att stenmård sprider sig i landet måste insatserna mot dess förekomst i nordöstra Skåne och västra Blekinge förstärkas. Syftet med denna insats är att bidra till att arten, som inte förekommer naturligt i Sverige, utrotas i landet. Därför föreslår regeringen en förstärkning av insatser mot invasiva främmande arter, bland annat stenmård, med tre miljoner kronor i vårändringsbudgeten

Pressmeddelande: Förstärkta insatser mot invasiva främmande arter, bland annat stenmård

För att påskynda omställningen till eldrivna fordon kommer regeringen inom kort att besluta om att höja skrotningspremien till 25 000 kronor. Förordningen ändras också så att personer som fått avslag på grund av vissa administrativa rutiner hos bilskrotningsfirmorna och leasingföretagen, som de sökande inte råder över, kan få sin ansökan omprövad.

Pressmeddelande: Regeringen höjer skrotningspremien till 25.000 kr

Rättelse

En tidigare version innehöll en felaktig siffra i tabellen för Utfall 2024, prognos 2025–2028. Tabellen har nu uppdaterats. Den offentliga sektorns skuld för 2025 i procent av BNP är 34,3 procent.

Laddar...