Artikel från Statsrådsberedningen

Statsministern och Finlands president träffade den 19 maj USA:s president Joe Biden i Washington

Publicerad

I sitt anförande till president Biden efter mötet i Vita huset inleder Magdalena Andersson med att bekräfta den nära relation våra länder har genom familjeband, handel och framför allt genom ländernas gemensamma värderingar och tron på demokrati och frihet. Värderingar och övertygelser som nu prövas.

USA:s president Joe Biden, Sveriges statsminister Magdalena Andersson och Finlands president Sauli Niinistö
USA:s president Joe Biden, Sveriges statsminister Magdalena Andersson och Finlands president Sauli Niinistö Foto: Richie Downs

– Situationen i Ukraina påminner oss om den mörkaste epoken i Europa, och i hotfulla tider är det gott att vara bland vänner, säger statsminister Magdalena Andersson.

– Jag och Finlands president Sauli Niinistö har kommit hit under väldigt speciella tider, säger statsministern vidare. Efter mer än tvåhundra år av militär alliansfrihet, så har Sverige valt en ny väg. I går lämnade Sverige och Finland vår ansökan om medlemskap i Nato.

Statsministern beskriver vidare hur den fullskaliga ryska invasionen av Ukraina, ett självständigt och demokratiskt land, blev en vattendelare för Sverige.

– Det är med brett folkligt- och parlamentariskt stöd som regeringen kommit till slutsatsen att Sverige och svenska folkets säkerhet är bäst skyddat inom försvarsalliansen.

Magdalena Andersson tackar även i sitt tal för det omfattande stöd USA ger Ukraina och för det långsiktiga engagemanget för säkerhetsläget i Europa.