Tal från Anders Ygeman

Anförande av Anders Ygeman inför idrottstävlingen Makkabiaden

Publicerad

Digital hälsning den 23 april 2022.

Det talade ordet gäller.

Stort tack för äran att få hålla en hälsning till er vid tändandet av Makkabiadfacklan och det första stoppet fram till invigningsceremonin i Israel den 14 juli.

Historien bakom Makkabiaden är fantastisk. Från spelens start 1932 fram till nu har spelen växt från 390 till över 10 000 atleter. Numera är Makkabiaden det tredje största sportevenemanget i världen som är erkänt av Internationella olympiska kommittén.

Att Sverige för första gången är ett av stoppen för facklan är något alldeles speciellt. Inte minst utifrån att Sverige var ett av de få länder i världen under andra världskriget där judiska klubbar kunde fortsätta att utöva sport. Nu får Sverige stolt utgöra den första anhalten på vägen fram till det största Makkabiaden i historien. För att få detta att hända har det Svenska Makkabiförbundets hårda arbete varit helt avgörande.

Jag hoppas att alla organisatörer, medlemmar, atleter och eldsjälar känner er särskilt stolta en dag som denna. Makkabiaden är inte bara ett sportevenemang där atleter och tävlanden får chansen att prestera som lag och individer. Det är också ett tillfälle att inspirera och föra samman människor över hela världen. För en minoritet som den judiska är det kanske extra viktigt, inte minst med tanke på judarnas historia. Det är också därför det är så glädjande att Makkabiaden växer sig större och starkare.

I tider där vissa politiska företrädare ifrågasatt möjligheten att vara svensk och jude, där judar återigen drar sig för att visa att de är judar, där visar Makkabiaden på en annan väg. Det finns en stark symbolik och kraft i det budskapet. Att sporten kan förena och föra människor närmre varandra.

Avslutningsvis, Sverige skickar en stor delegation till årets spel, med över 80 tävlanden. Det är bland de största svenska delegationerna som någonsin deltagit i Makkabiaden. Det är förstås extra glädjande. Inte bara därför att vi har större chanser till framgångar, men också därför att det säger något om den svenska idrottsmodellen.

Att ett litet land i norra Europa med 10 miljoner invånare kan vara med och tävla i den absoluta världseliten. Att Sverige är den tredje mest framgångsrika sportnationen i världen, utifrån folkmängd. Det är tack vare människor som sliter hårt i vårt föreningsliv, däribland det Svenska Makkabiförbundet. Jag kan inte göra annat än att tacka er för det arbete ni gör.

Till sist vill jag också, å hela Sveriges vägnar, passa på att önska alla tävlanden lycka till i årets spel.