Innehåll om Moldavien
Totalt 52 träffar.
-
Biståndsminister Matilda Ernkrans deltar i givarkonferens för Moldavien i Berlin
Rysslands militära aggression mot Ukraina har orsakat stora flyktingströmmar till flera grannländer, däribland Moldavien. I ljuset av detta arrangeras en givarkonferens för Moldavien i Berlin den 5 april. Syftet med konferensen är att visa tydligt stöd för Moldavien inom ett antal områden relaterade till effekterna av Rysslands aggression mot Ukraina.
-
Integrations- och migrationsminister Anders Ygeman deltar på extrainsatt ministerrådsmöte
I dag deltar integrations- och migrationsminister Anders Ygeman i ett extrainsatt möte i EU:s råd för rättsliga- och inrikes frågor (RIF), med anledning av situationen i Ukraina.
-
Utrikesminister Ann Linde till Bryssel
Ann Linde deltar i EU:s utrikesministermöte i Bryssel den 21 mars.
-
Sverige bidrar med extra stöd till UNHCR och Unicef för att hjälpa människor på flykt
Rysslands militära aggression mot Ukraina orsakar stora flyktingströmmar till flera grannländer, däribland Moldavien. Med anledning av den humanitära kris som nu uppstått i Moldavien till följd av Rysslands invasion har regeringen beslutat om att utöka stödet med 10 miljoner kronor till FN:s barnfond Unicef och en utbetalning av extra stöd på 10 miljoner kronor till FN:s flyktingorgan UNHCR.
-
Biståndsminister Matilda Ernkrans besöker Moldavien
Rysslands militära aggression mot Ukraina har orsakat stora flyktingströmmar till flera grannländer, däribland Moldavien. Under besöket den 14–15 mars träffar biståndsministern bland annat Moldaviens inrikesminister Ana Revenco och humanitära organisationer. Ernkrans kommer även besöka ett center för flyktingmottagande vid den moldavisk-ukrainska gränsen.
-
Sverige stöttar Moldaviens flyktingmottagande från Ukraina
MSB har efter samråd med Justitiedepartementet beslutat att stödja Moldavien med tält, belysning, klimatanläggningar och två stora elverk, för att stötta de ukrainska flyktingar som tagit sig till landet.
-
Moldavien - avrådan
Med anledning av säkerhetsläget i den vidare regionen har Utrikesdepartementet den 25 februari 2022 beslutat om att avråda från alla resor till den moldaviska regionen Transnistrien samt från icke nödvändiga resor till övriga delar av Moldavien. Avrådan gäller tills vidare.
från Utrikesdepartementet
-
Regeringen antar en ny strategi för reformsamarbetet med Östeuropa 2021–2027
Sverige har gjort ett långsiktigt åtagande för att stödja länderna i Östeuropa – Ukraina, Moldavien, Georgien, Belarus, Armenien och Azerbajdzjan – i deras strävan mot stärkt demokrati och hållbar ekonomisk utveckling. Det svenska biståndet utgör en central del av detta stöd och regeringen beslutade i går om en ny strategi för reformsamarbetet med Östeuropa 2021–2027.
-
EU och det Östliga partnerskapet fördjupar samarbetet ytterligare
Ledarna för EU-länderna och länderna inom det Östliga partnerskapet träffas i Bryssel den 15 december för partnerskapets sjätte toppmöte. Statsminister Magdalena Andersson företräder Sverige.
-
Inför toppmötet i östliga partnerskapet
Det östliga partnerskapet är centralt i EU:s gemensamma utrikespolitik. Sedan lanseringen 2009 samarbetar EU inom en rad prioriterade områden med Armenien, Azerbajdzjan, Georgien, Moldavien, Ukraina och Belarus. I en video ger Anna Westerholm, Sveriges ambassadör för östliga partnerskapet, en bild av vad som nu är aktuellt och vad regeringen vill se i samarbetet de närmaste åren. Partnerskapets sjätte toppmöte äger rum i Bryssel den 15 december.
· Artikel från Utrikesdepartementet
-
Ändringar i inreseförbudet för personer som reser till Sverige från vissa länder utanför EU/EES och förlängt inreseförbud från länder inom EU/EES
Regeringen har i dag beslutat att förlänga det tillfälliga inreseförbudet för resor till Sverige från länder inom EU/EES på grund av det fortsatt osäkra smittspridningsläget. Regeringen har även beslutat om ändringar i inreseförbudet för resor till Sverige från länder utanför EU/EES som gäller undantagen för personer som bor i eller kan uppvisa vaccinationsintyg utfärdade i vissa specificerade länder. Dessa ändringar ligger i linje med uppdaterade rekommendationer och beslut på EU-nivå.
-
Gulfen, Östliga partnerskapet och Etiopien på EU-möte
När EU-ländernas utrikesministrar den 18 oktober står EU:s relation till Gulfregionen på dagordningen. Ministrarna kommer också att diskutera prioriteringarna för det kommande toppmötet om Östliga partnerskapet i december. Konflikten i norra Etiopien och den instabila situationen i Nicaragua är andra frågor vid mötet.
· Artikel från Utrikesdepartementet
-
Ann Linde reser till Bosnien och Hercegovina, Albanien och Moldavien
Den 4–6 oktober besöker utrikesminister Ann Linde Bosnien och Hercegovina, Albanien och Moldavien som ordförande för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE. På agendan står reformer liksom frågor om säkerhet och utveckling i OSSE-regionen. Besöket i Bosnien och Hercegovina genomförs tillsammans med presidenten för OSSE:s parlamentariska församling Margareta Cederfelt (M).
-
Ändringar i inreseförbudet för personer som reser till Sverige från vissa länder utanför EU/EES
Regeringen har beslutat om ändringar i det tillfälliga inreseförbudet till Sverige. Ändringarna innebär att det generella undantaget från inreseförbudet för personer bosatta i vissa utpekade länder anpassas i enlighet med ministerrådets uppdaterade reserekommendation till EU:s medlemsstater.
-
Ny ambassadör i Moldavien
Regeringen har idag utsett Katarina Fried till ambassadör i Chisinau.
-
Utrikesminister Ann Linde reser till Georgien och Moldavien
Utrikesminister Ann Linde besöker Georgien och Moldavien den 16-17 februari. Resan är en del av utrikesministerns uppdrag som ordförande i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE.
-
Mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer i Moldavien
Här följer en sammanfattning av rapporten om demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatens principer i Moldavien samt en länk till rapporten i sin helhet.
· Rapport från Utrikesdepartementet
-
Regeringen möter bakslag för demokratin i världen med extra stöd till demokratikämpar
Coronapandemin innebär enorma konsekvenser för den globala utvecklingen. Den globala trenden av demokratisk tillbakagång och inskränkningar av mänskliga rättigheter, som kunnat noteras en längre tid, ser ut att förstärkas av pandemin och länders respons på den. Regeringen ökar därför sitt stöd till aktörer som främjar och skyddar mänskliga rättigheter och demokrati globalt. Totalt får aktörerna 116 miljoner kronor. Ökningen uppgår till 39 miljoner kronor.
-
Peter Eriksson besöker Moldavien
Peter Eriksson, minister för internationellt utvecklingssamarbete, besöker Moldavien den 10–12 februari. På programmet står bland annat möten med den moldaviska statsledningen samt med Sveriges samarbetspartner från det civila samhället. Eriksson kommer även träffa oppositionspolitiker, medieföreträdare och andra samarbetspartners i landet.
-
Iran, Irak och Centralafrikanska republiken på utrikesministermöte
Utrikesministrarna kommer att diskutera situationen i Iran och de ökade spänningarna mellan landet och USA på mötet i utrikesrådet den 15 juli. Irak och Centralafrikanska republiken står också på agendan när utrikesminister Margot Wallström träffar sina kollegor i Bryssel.
· Artikel från Utrikesdepartementet