Innehåll om Cypern
Totalt 24 träffar.
-
Nya ambassadörer till Sverige
Cyperns nye ambassadör Solov Savva, Etiopiens nye ambassadör Mehreteab Mulugeta och Perus nya ambassadör Cristina Ronquillo de Blödorn, överlämnade torsdagen den 5 maj 2022 sina kreditivbrev till H.M. Konungen. Kreditivbrev är en fullmakt utfärdad av ambassadörens statschef. I och med att kreditivbreven nu är överlämnade till Sveriges statschef kan ambassadörerna fullt ut representera sitt land i Sverige.
-
Martin Hagström ny ambassadör i Cypern
Regeringen har utsett Martin Hagström till ambassadör i Nicosia.
-
Mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer i Cypern
Här följer en sammanfattning av rapporten om demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatens principer i Cypern samt en länk till rapporten i sin helhet.
-
EU:s relationer med Afrika och Centralasien på EU:s utrikesråd
EU:s relationer med Afrika, säkerhetsläget i Centralasien och situationen i Venezuela står på dagordningen när EU-ländernas utrikesministrar möts i Bryssel december. Utrikesminister Ann Linde företräder Sverige på mötet.
· Artikel
-
Utrikesminister Ann Linde delar ut Kungliga Nordstjärneorden till kvinnlig fredsbyggare på Cypern
För att markera tio år av framgångsrikt fredsarbete på Cypern genomförde utrikesminister Ann Linde idag en virtuell dialog och möte med Cyperns religiösa ledare.
· Pressmeddelande från Ann Linde
-
Sudan, Persiska viken och Afghanistan på utrikesministermöte
Situationen i Sudan, EU:s roll i Afghanistan och den regionala säkerheten i Persiska viken och Iran var några ämnen som utrikesminister Ann Linde diskuterade med sina EU-kollegor 11 november i Bryssel. Utrikesministrarna inledde mötet med att ta upp aktuella frågor som situationen i Venezuela, Turkiets borrningar efter olja utanför Cypern och Kina.
· Artikel
-
Klimat och framtidsfrågor på EU-toppmöte
Klimat, EU:s långtidsbudget och EU:s strategiska dagordning för den kommande mandatperioden var frågor på agendan när Stefan Löfven och övriga stats- och regeringschefer från EU-länderna möttes i Bryssel den 20–21 juni. EU-ledarna diskuterade också EU:s externa relationer och utnämning av flera topposter inom EU.
· Artikel från Statsrådsberedningen
-
Ny ambassadör i Cypern
Regeringen har utsett Anders Hagelberg till ambassadör i Nicosia.
-
10 punkter om Sveriges medlemskap i FN:s säkerhetsråd 2017-18
Sverige har som principfast medlem i FN:s säkerhetsråd tagit avstamp i ”bottenplattan”: folkrätt, mänskliga rättigheter, jämställdhet och ett humanitärt perspektiv. Den svenska arbetsmetoden har varit inlyssnande, kreativ och aktiv diplomati med ambitionen att nå resultat.
· Artikel från Utrikesdepartementet
-
Ett enträget arbete för fred och säkerhet, en röst åt de som drabbas av krig och konflikt
10 punkter om Sveriges ordförandeskap i FN:s säkerhetsråd juli 2018.
· Artikel från Utrikesdepartementet
-
Sverige i FN:s säkerhetsråd - vecka 30
Veckan i säkerhetsrådet: Afghanistan, Libanon, Etiopien/Eritrea, Myanmar, MEPP, Syrien i det politiska respektive humanitära spåret, Cypern, DRK, Sydsudan, Colombia.
· Artikel från Utrikesdepartementet
-
Sverige i FN:s säkerhetsråd - vecka 29
Veckan som gått i säkerhetsrådet: Afrika i fokus denna vecka med möten som rört Libyen, Sahel och Västafrika, samarbetet mellan Afrikanska Unionen och FN samt mellan FN:s säkerhetsråd och AU:s fred och säkerhetsråd (AUPSC). Därtill diskuterades Cypern.
· Artikel från Utrikesdepartementet
-
Sverige i FN:s säkerhetsråd – vecka 5
Föregående vecka i säkerhetsrådet: Mandatförlängning för FN:s insats på Cypern (UNFICYP), förlängning av sanktionsregim avseende Centralafrikanska republiken (CAR), ordförandeuttalande om FN:s kontor för Västafrika och Sahel (UNOWAS), möte om Syrien/hum, ordförandeuttalande om FN:s och AU:s gemensamma insats i Darfur (UNAMID), pressuttalande om attack mot FN:s insats i Demokratiska republiken Kongo (DRK) och möte i sanktionskommittén för Sudan.
· Artikel från Utrikesdepartementet
-
Nya ambassadörer till Sverige
Fyra ambassadörer överlämnade torsdagen den 7 september 2017 sina kreditivbrev till H.M. Konungen i högtidlig audiens på Stockholms slott. Kreditivbrevet är en fullmakt utfärdad av ambassadörens statschef. I och med att brevet nu är överlämnat till Sveriges statschef kan ambassadören från i dag fullt ut representera sitt land i Sverige.
-
Sverige i FN:s säkerhetsråd vecka 30
Denna vecka i rådet: Extrainsatt möte om situationen i Jerusalem, Liberia, Västafrika/UNOWAS, Somalia/Eritrea, Sudan/Darfur, öppen debatt om Mellanöstern, DRK, Burundi, Libyen, Cypern/UNFICYP, Syrien/humanitära spåret och Centralafrikanska republiken.
· Artikel från Utrikesdepartementet
-
Sverige i FN:s säkerhetsråd vecka 29
Denna vecka innehöll diskussioner om bland annat Irak/UNAMI, Haiti/MINUSTAH/MINUJUSTH, Cypern/UNFICYP, fred och säkerhet i Afrika, Sydsudan/UNMISS, Libanon/UNIFL, sanktionsregimen mot ISIL/Da’esh och Al-Qaida, DRK, samt Jerusalem.
· Artikel från Utrikesdepartementet
-
Ekofin antog direktiv mot skatteflykt
EU:s finansministrar kom på Ekofin-mötet den 17 juni överens om direktivet mot skatteundandragande. Direktivet är ett viktigt steg i arbetet med EU:s åtgärdspaket mot skatteflykt. Ministrarna antog också slutsatser om Bankunionen och godkände EU-kommissionens landsspecifika rekommendationer.
· Artikel från Finansdepartementet
-
Många stora frågor när Ekofin möts den 17 juni
En diger dagordning väntar EU:s finansministrar när de träffas den 17 juni i Luxemburg. Ministrarna förväntas komma överens om direktivet mot skatteundandraganden. På dagordningen står också kampen mot finansiering av terrorism och förberedelser av Europeiska rådets möte den 28-29 juni. Ministrarna ska bland annat också anta EU-kommissionens landsspecifika rekommendationer och slutsatser om att stärka bankunionen.
· Artikel från Finansdepartementet
-
Ny ambassadör i Cypern
Regeringen har utsett Anna Olsson Vrang till ambassadör i Nicosia.
-
Näringslivsledare på Cypern bidrar till fred
Fredsprocessen på Cypern omges av större optimism än på mycket länge. Bland annat näringslivet arbetar hårt för att bidra till en återförening av den delade ön. Med stöd av Sverige besökte därför Phidias Pilides, ordförande för Cyperns handelskammare, och Fikri Toros, ordförande för den turkcypriotiska handelskammaren Stockholm för möte med bland annat statssekreteraren på Näringsdepartmentet, Oscar Stenström