Innehåll om Belarus
Totalt 61 träffar.
-
Belarus - avrådan
Med anledning av säkerhetsläget i regionen har Utrikesdepartementet den 28 februari 2022 beslutat om att avråda från alla resor till Belarus. Avrådan gäller tills vidare.
från Utrikesdepartementet
-
Regeringen antar en ny strategi för reformsamarbetet med Östeuropa 2021–2027
Sverige har gjort ett långsiktigt åtagande för att stödja länderna i Östeuropa – Ukraina, Moldavien, Georgien, Belarus, Armenien och Azerbajdzjan – i deras strävan mot stärkt demokrati och hållbar ekonomisk utveckling. Det svenska biståndet utgör en central del av detta stöd och regeringen beslutade i går om en ny strategi för reformsamarbetet med Östeuropa 2021–2027.
-
Covid-19, migration och utrikesfrågor på EU-ledarnas bord
EU-ledarna möttes torsdagen den 16 december för årets sista av de normalt fyra årliga EU-toppmötena. Behovet av fortsatta insatser och samordning med anledning av covid-19 och en rad utrikesfrågor stod på dagordningen.
-
EU och det Östliga partnerskapet fördjupar samarbetet ytterligare
Ledarna för EU-länderna och länderna inom det Östliga partnerskapet träffas i Bryssel den 15 december för partnerskapets sjätte toppmöte. Statsminister Magdalena Andersson företräder Sverige.
-
EU-toppmöte om covid-19, energipriser och utrikesfrågor
Torsdagen den 16 december deltar statsminister Magdalena Andersson vid Europeiska rådets möte i Bryssel.
-
Missbruk av EU:s medel och situationen vid belarusiska gränsen i fokus på ministermöte
När integrations- och migrationsminister Anders Ygeman och justitie- och inrikesminister Morgan Johansson träffade sina kollegor i Bryssel den 9-10 december diskuterades bland annat satsningar för att förhindra missbruk av medel från EU:s återhämtningsfond, migration som ett verktyg vid hybridattacker och åtgärder för att bekämpa hatbrott.
-
EU:s utvidgning och 18-månadersprogrammet för EU:s ordförandeskap
När medlemsländernas ministrar för EU-frågor träffas den 14 december står förberedelser inför Europeiska rådet i fokus. Det gemensamma 18-månadersprogrammet, för bland annat Sveriges ordförandeskap i EU 2023, ska också tas upp. EU:s utvidgning och situationen i Ungern och Polen är ytterligare punkter på dagordningen.
· Artikel från Statsrådsberedningen
-
EU:s relationer med Afrika och Centralasien på EU:s utrikesråd
EU:s relationer med Afrika, säkerhetsläget i Centralasien och situationen i Venezuela står på dagordningen när EU-ländernas utrikesministrar möts i Bryssel december. Utrikesminister Ann Linde företräder Sverige på mötet.
· Artikel
-
Inför toppmötet i östliga partnerskapet
Det östliga partnerskapet är centralt i EU:s gemensamma utrikespolitik. Sedan lanseringen 2009 samarbetar EU inom en rad prioriterade områden med Armenien, Azerbajdzjan, Georgien, Moldavien, Ukraina och Belarus. I en video ger Anna Westerholm, Sveriges ambassadör för östliga partnerskapet, en bild av vad som nu är aktuellt och vad regeringen vill se i samarbetet de närmaste åren. Partnerskapets sjätte toppmöte äger rum i Bryssel den 15 december.
· Artikel från Utrikesdepartementet
-
Hans Dahlgren tar emot den belarusiska oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja
Fredagen den 3 december träffar EU-minister Hans Dahlgren den belarusiska oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja som är på besök i Stockholm.
-
Belarus, Västra Balkan och Sahelregionen på EU:s utrikesråd
En bred dagordning låg på bordet när EU-ländernas utrikesministrar möttes den 15 november i Bryssel. De fattade beslut om att utvidga EU:s sanktionskriterier med anledning av situationen på gränsen mellan Polen och Belarus. Situationen på Västra Balkan och i Sahelregionen stod också i fokus.
-
Gulfen, Östliga partnerskapet och Etiopien på EU-möte
När EU-ländernas utrikesministrar den 18 oktober står EU:s relation till Gulfregionen på dagordningen. Ministrarna kommer också att diskutera prioriteringarna för det kommande toppmötet om Östliga partnerskapet i december. Konflikten i norra Etiopien och den instabila situationen i Nicaragua är andra frågor vid mötet.
· Artikel från Utrikesdepartementet
-
Hbtqi och Ryssland på EU-toppmöte
Diskussioner om situationen i Ryssland och hur EU ska hantera den samt hbtqi-frågor dominerade EU-toppmötet 24–25 juni. Statsminister Stefan Löfven och övriga EU-ledare tog även upp coronaläget och den ekonomiska återhämtningen.
· Artikel från Hans Dahlgren, Statsrådsberedningen
-
Ekonomisk återhämtning och utrikesfrågor på EU-toppmöte
När EU:s stats och regeringschefer träffas i Bryssel 24–25 juni ska de diskutera den ekonomiska situationen i EU, migration och en rad utrikespolitiska frågor. De kommer även ta upp arbetet kring covid-19. Statsminister Stefan Löfven och hans kollegor inleder med en arbetslunch med FN:s generalsekreterare, Antonio Guterres.
· Artikel från Statsrådsberedningen
-
Belarus och Irak på EU:s utrikesministermöte
Den politiska utvecklingen i Belarus är en av frågorna som utrikesminister Ann Linde ska diskutera med sina utrikesministerkollegor när de möts i Luxemburg 21 juni. EU-ländernas utrikesministrar kommer även ta upp situationen i Irak samt relationerna med länderna i Latinamerika.
· Artikel från Ann Linde, Utrikesdepartementet
-
Belarus och klimat på EU-toppmöte
Händelserna i Belarus då ett passagerarflygplan tvingades ner för landning i Minsk i syfte att gripa en journalist dominerade diskussionen på EU-toppmötet i Bryssel 24 maj. EU-ledarna tog även upp situationen i Ryssland. Dagen efter var EU:s klimatarbete och vaccinsamordning huvudfrågor.
· Artikel från Statsrådsberedningen
-
Amanda Lind i möte om situationen för kulturarbetare i Belarus
Idag träffar kultur- och demokratiminister Amanda Lind Sveriges Författarförbund och Svenska PEN för att diskutera situationen för författare och kulturarbetare i Belarus.
-
Mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer i Belarus
Här följer en sammanfattning av rapporten om demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatens principer i Belarus samt en länk till rapporten i sin helhet.
· Rapport från Utrikesdepartementet
-
EU:s relation med USA på utrikesministermöte
När utrikesminister Ann Linde träffar sina utrikesministerkollegor i Bryssel 7 december ska de ta upp EU:s relationer med USA efter valet. Utrikesministrarna kommer också diskutera hur EU:s utrikespolitik påverkas om EU utvecklar större självständighet i en föränderlig omvärld, så kallad strategisk autonomi.
· Artikel från Ann Linde, Utrikesdepartementet