Anna Ekström

Utbildningsminister
"Vi har haft ett av de mest högpresterande och jämlika skolsystemen i världen. Dit ska vi igen. Då krävs ordning och studiero, kunskap och bildning. Vi ska skapa en skola där varje elevs ansträngning avgör hur långt hon kan nå i sina studier – inte vilka föräldrar hon råkar ha eller vilken skola hon valt."
Anna Ekströms områden
Genvägar
Aktuellt från Anna Ekström
Anna Ekström tog emot utredning om hur fler elever kan nå kunskapskraven
Den 26 februari överlämnade Utredningen om elevers möjligheter att nå kunskapskraven sina förslag för att bland annat förbättra skolans stödarbete, göra elevhälsan mer tillgänglig och stärka särskolan. I samband med detta höll utbildningsminister Anna Ekström och regeringens särskilda utredare Tommy Lagergren en pressträff.
Tillfälliga regler för skolor förlängs för att ge lärare och elever tid till undervisning
Foto: Johnér Bildbyrå Covid-19-pandemins effekter på samhället och skolan kommer att leva kvar efter att smittspridningen har avstannat och skolorna kan vara öppna som vanligt igen. För att ge huvudmän bättre förutsättningar att ge elever den utbildning de har rätt till har regeringen beslutat att förlänga den tillfälliga förordning som möjliggör vissa undantag från skollagen till och med den 31 juli 2022.

De nya kursplanerna börjar gälla först inför höstterminen 2022
Lärarna är ansträngda på grund av covid-19-pandemin och staten behöver göra sin del för att lätta på deras arbetsbörda. Därför har regeringen beslutat att tillämpningen av de reviderade kursplanerna i grundskolan och motsvarande skolformer flyttas fram ett år.

Skolans undervisning om sexualitet, samtycke och relationer förbättras
För att förbättra kvaliteten och stärka likvärdigheten i undervisningen om sexualitet, samtycke och relationer har regeringen beslutat om läroplansändringar i det kunskapsområde som i dag kallas sex och samlevnad. Förändringarna innehåller även nya skrivningar om hedersrelaterat våld och förtryck.

Justerad rekommendation om fjärr- eller distansundervisning i gymnasieskolan
Folkhälsomyndighetens rekommendation om gymnasieskolan förlängs, men justeras. Justeringen innebär att undervisningen ska bedrivas som en kombination av fjärr- eller distansundervisning och viss närundervisning från och med 25 januari till och med 1 april 2021. Viss undervisning faller utanför rekommendationen.

Regeringens åtgärder för fler lärare
Regeringens arbete har som mål att alla barn och elever ska få möta kunniga och kompetenta lärare och förskollärare oavsett var i landet de bor. Det är så vi lägger grunden för en jämlik kunskapsskola och ett starkt samhälle. Regeringen arbetar därför aktivt på flera fronter och tillsammans med flera aktörer för att lösa lärarbristen.
Innehåll från Anna Ekström
Totalt 737 träffar.
-
Anna Ekström tar emot utredning om hur fler elever kan nå kunskapskraven
I morgon, fredag den 26 februari, överlämnar Utredningen om elevers möjligheter att nå kunskapskraven sina förslag för att bland annat förbättra skolans stödarbete, göra elevhälsan mer tillgänglig och stärka särskolan till utbildningsminister Anna Ekström. I samband med detta hålls en digital pressträff.
-
Digital pressträff med statsministern 24 februari 2021
Onsdag den 24 februari håller statsminister Stefan Löfven, socialminister Lena Hallengren, utbildningsminister Anna Ekström och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson en digital pressträff.
-
Begränsade öppettider för serveringsställen och skärpta allmänna råd
Smittspridningen i samhället ligger på en hög nivå och fortsätter att öka. Det pågår regionala utbrott, och fler kluster med nya virusvarianter har hittats. Trots att en lång rad begränsningsåtgärder redan beslutats gör regeringen och Folkhälsomyndigheten den samlade bedömningen att ytterligare åtgärder behövs för att förhindra en tredje våg.
-
Tillfälliga regler för skolor förlängs för att ge lärare och elever tid till undervisning
Covid-19-pandemins effekter på samhället och skolan kommer att leva kvar efter att smittspridningen har avstannat och skolorna kan vara öppna som vanligt igen. För att ge huvudmän bättre förutsättningar att ge elever den utbildning de har rätt till har regeringen beslutat att förlänga den tillfälliga förordning som möjliggör vissa undantag från skollagen till och med den 31 juli 2022.
-
Anna Ekström deltar i informellt utbildningsministermöte
I morgon, fredag den 19 februari, deltar utbildningsminister Anna Ekström vid ett informellt videomöte med EU:s utbildningsministrar. Ministrarna ska bland annat diskutera vikten av likvärdighet och inkludering inom utbildningsområdet.
-
Välfärdskommissionen enas om flera nya åtgärder på årets första möte
Under onsdagen höll Välfärdskommissionen sitt första möte för i år. Det handlade om hur stat, kommuner och regioner kan hitta nya arbetssätt och metoder för att säkerställa att pengarna som går till välfärden används effektivt. Bakgrunden är bland annat att gapet mellan behov och tillgängliga resurser i välfärden väntas öka de kommande åren. Kommissionen enades om totalt sex åtgärdsförslag.
-
Rättvis tillgång till utbildning
När EU:s utbildningsministrar möts via video den 19 februari ska de att diskutera likvärdighet och inkludering på utbildningsområdet. Utbildningsminister Anna Ekström representerar Sverige på videomötet.
-
Lagförslag om vissa insatser för ökad lärarkompetens
Alla elever har rätt att möta utbildade och kompetenta lärare. Därför har regeringen satsat stort på fler utbildade lärare, ett mer attraktivt läraryrke och förbättrad kompetensutveckling. För att hantera lärarbristen behöver även behörighetsregler och skollag kontinuerligt ses över. Nu föreslår regeringen ytterligare åtgärder som syftar till ökad lärarkompetens och på olika sätt hanterar lärarbristen inom vissa skolformer.
-
Ändrade urvalsregler inom komvux ska underlätta omställning på arbetsmarknaden
Regeringen har beslutat om förordningsändringar inom komvux med anledning av lagändringar som har beslutats genom propositionen Komvux för stärkt kompetensförsörjning. Förändrade urvalsregler och en ny högskoleförberedande examen ska förenkla för både studerande och kommuner.