Infrastruktur­departementet

Infrastrukturdepartementet ansvarar för frågor som rör transporter och infrastruktur, digitalisering och it, postfrågor samt energifrågor.

Ansvariga statsråd

Infrastruktur­minister Tomas Eneroth
Tomas Eneroth Infrastruktur­minister
Anders Ygeman, energi- och digitaliseringsminister
Anders Ygeman Energi- och digitaliserings­minister

Aktuellt från Infrastrukturdepartementet

  • Uppdrag om temporära beredskapsflygplatser förlängs

    Foto: Maria Nilsson/Regeringskansliet

    I december 2020 gav regeringen Trafikverket i uppdrag att förhandla och ingå överenskommelser med flygplatser om temporär beredskap. Nu förlänger regeringen uppdraget till och med den 31 maj 2021 för att fortsatt säkra tillgången till samhällsviktiga transporter under pandemin.

  • Tomas Eneroth om mandatperiodens stora infrastrukturfrågor

    Regeringskansliet / Ninni Andersson

    Drygt två år har gått sedan regeringen tillträdde i januari 2019. Mycket har hänt på infrastrukturområdet, men vilka har de stora frågorna varit? Infrastrukturminister Tomas Eneroth delar med sig av sin syn på mandatperiodens två första år.

Rosa märke med texten corona
Regeringens arbete med anledning av nya coronaviruset. Foto: Regeringskansliet

Restriktioner för långväga kollektivtrafik

Regeringen föreslår att den som bedriver eller organiserar kollektivtrafik med buss eller tåg, med en linjesträckning som överstiger femton mil, ska vidta lämpliga åtgärder för att förhindra smittspridning. Antalet passagerare på färdmedel ska inte överstiga hälften av färdmedlets sittplatser.

En teckenspråkstolkad version av sändningen finns i pressmeddelandet.

Vaccinationsintyg blir digitala

I dag höll digitaliseringsminister Anders Ygeman och socialminister Lena Hallengren digital pressträff tillsammans med Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten, Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, samt Läkemedelsverkets vaccinsamordnare Charlotta Bergquist. Du hittar en teckenspråkstolkad version av pressträffen i pressmeddelandet.

Pressmeddelande
Pressmeddelande Illustration: Regeringskansliet

Regeringen tar fram nationell vätgasstrategi

Regeringen ger Energimyndigheten i uppdrag att ta fram förslag till en övergripande strategi för vätgas. Målet med strategin och åtgärdsförslagen är utveckla och tillvarata möjligheterna med vätgas och elektrobränslen och underlätta för omställningen till fossilfrihet.

Fotot visar när järnvägsunderhåll pågår. Man ser järnvägsspår och flera olika människor som arbetar.
Uppdraget innebär att Trafikverket ska analysera omfattning och konsekvenser av så kallad obalanserad budgivning i samband med upphandling av baskontrakt för underhåll av statliga järnvägar. Foto: Kasper Dudziek

Regeringen vill ha mer järnvägsunderhåll för pengarna

Regeringen ger Trafikverket i uppdrag att analysera sina underlag för upphandlingar och hur kostnadsökningar kan motverkas inom järnvägsunderhållet. Syftet är att säkerställa att de medel staten satsar används effektivt och motverka fördyringar.

Innehåll från Infrastrukturdepartementet

Prenumerera

Totalt 846 träffar.