Infrastruktur­departementet

Infrastrukturdepartementet ansvarar för frågor som rör transporter och infrastruktur, digitalisering och it, postfrågor samt energifrågor.

Ansvariga statsråd

Infrastruktur­minister Tomas Eneroth
Tomas Eneroth Infrastruktur­minister
Anders Ygeman, energi- och digitaliseringsminister
Anders Ygeman Energi- och digitaliserings­minister

Aktuellt från Infrastrukturdepartementet

  • Digital pressträff om Norrbotniabanan

    Idag den 28 juli håller infrastrukturminister Tomas Eneroth en digital pressträff om Norrbotniabanan.

  • SydVästlänken driftsätts

    Idag tas SydVästlänken i kommersiell drift. Investeringen på 7,3 miljarder kronor är Svenska kraftnäts största investering i transmissionsnätet någonsin och kommer bidra till en kraftigt ökad överföringskapacitet mellan mellersta och södra Sverige.

    – SydVästlänken är ett viktigt steg för att stärka elförsörjningen i söder och minska skillnaden i elpriserna mellan mellersta och södra Sverige. Nu planerar regeringen för ytterligare åtgärder och en ökad takt i utbyggnaden av elnäten, säger energiminister Anders Ygeman.

Fotot föreställer en kaj i Göteborgs hamn.
Fonden för ett sammanlänkat Europa (CEF) finansierar olika infrastrukturprojekt inom EU. Foto: Göteborgs hamn

Svenska infrastrukturprojekt får miljonstöd från EU

Fem nya svenska infrastrukturprojekt föreslås få medel från EU:s fond för ett sammanlänkat Europa (CEF). Sammanlagt handlar det om cirka 250 miljoner kronor.

Tomas Eneroth höll pressträff om Elektrifieringskommissionens arbete

Regeringens elektrifieringskommission presenterar tillsammans med bland annat regioner, länsstyrelser och näringsliv 17 elektrifieringslöften med konkreta åtaganden från 252 aktörer. Löftena ska påskynda elektrifieringen av regionala godstransporter med lastbil i hela landet.

Fotot visar en del av en bil på en asfaltsväg.
Coronapandemin innebär praktiska svårigheter att bedriva de fortbildningar som krävs för att upprätthålla yrkesförarkompetens. Foto: Maria Nilsson/Regeringskansliet

Regeringen vill förlänga giltighetstid för yrkesförarkompetensbevis

Regeringen lägger fram en proposition som möjliggör en förlängning av giltighetstiden för yrkesförarkompetensbevis (YKB) med 6 månader från och med det datum då bevisen går ut. Detta ska gälla fram till den 1 januari 2022 och syftet är att förenkla för företag och yrkesförare att bedriva verksamhet under pandemin.

Fotot visar två personer på en vattenskoter som åker fram på vattnet
Utbildningen för att ta ett förarbevis kan påbörjas från och med 1 juli 2021 och krav på förarbevis föreslås träda i kraft den 1 maj 2022. Foto: Henrik Isaksson/TT

Regeringen lägger proposition om förarbevis för vattenskoter

Nu lägger regeringen fram förslaget om obligatoriskt förarbevis för vattenskoter i en proposition. För att få ta ett förarbevis krävs att man fyllt 15 år och har genomfört en utbildning med godkänt resultat.

Innehåll från Infrastrukturdepartementet

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 1066 träffar.