Hoppa till huvudinnehåll
Regeringsuppdrag från Justitiedepartementet

Uppdrag till MSB att bedöma behov av personalförstärkningar inom bevakningsansvariga myndigheter och andra berörda aktörer vid en situation med höjd beredskap och ytterst krig Diarienummer: Ju2021/02771

Publicerad

Myndigheten för samhälls­skydd och beredskap (MSB) ska över­siktligt bedöma och redovisa behovet av personal­förstärk­ningar inom bevak­nings­ansvariga myndig­heter, kommuner, regioner och närings­livet för att nödvändig verksam­het ska kunna upp­rätt­hållas vid höjd beredskap och krig. MSB ska bedöma var det finns behov av särskilda åtgärder för att säkra personal­behoven inom de verk­sam­hets­områden som är av central bety­delse för att uppnå målet med det civila försvaret.

Ladda ner:

Följande frågor ska särskilt belysas:

  • Inom vilka typer av verk­samheter, av central betydelse för att uppnå målet med det civila försvaret, kommer det att behövas personal­förstärk­ningar för att upprätt­hålla nöd­vändig verk­samhet vid höjd beredskap och krig?
  • Finns den personal som kommer att behövas vid höjd beredskap och krig tillgänglig inom verksam­heten vid freds­tida normal­läge, eller bedöms det behövas personal­förstärk­ningar utifrån?
  • I vilken utsträckning handlar förstärk­nings­behovet om specifik kompe­tens som inte behövs i fredstida normal­läge?
  • Finns det en känd plane­ring hos ansvariga aktörer för hur eventuella personal­förstärk­ningar utifrån kan säker­ställas?

Bevaknings­ansvariga myndig­heter ska bistå MSB med analys­underlag i form av översikt­liga bedöm­ningar, bland annat avseende vilka behov av personal­förstärk­ningar som kan uppstå inom respektive myndig­het samt hos andra aktörer inom myndig­hetens ansvars­område, för att nöd­vändig verk­samhet ska kunna upp­rätt­hållas vid höjd bered­skap och krig. Ett under­lag för arbetet är de bevak­nings­ansvariga myndig­heternas samt kommu­nernas och regionernas arbete med krigs­organisation och krigs­placering. Analysen ska göras på aggre­gerad nivå, och redo­visningen ska inte inne­hålla detaljerad information om faktiska personal­tillgångar hos aktörerna.

MSB ska samarbeta med Försvars­makten, Total­försvarets plikt- och prövnings­verk samt andra relevanta aktörer i genom­förandet av uppdraget.

Upp­draget ska redovisas till Regerings­kansliet (Justitie­departementet) senast den 29 april 2022.

Laddar...