Vuxenutbildning
Elevens förutsättningar och behov är utgångspunkten i vuxenutbildningen. Alla ska ha rätten att utbilda sig för att kunna utveckla sina kunskaper och sin kompetens. Syftet är att kunna stärka sin ställning i arbets- och samhällslivet samt för att främja sin personliga utveckling.
Ansvariga för vuxenutbildning
Ansvarigt statsråd

Ansvarigt departement
Genvägar
Aktuellt om vuxenutbildning
Ändrade urvalsregler inom komvux ska underlätta omställning på arbetsmarknaden
Vuxenutbildning vid ABF. Foto: Jessica Gow/Regeringskansliet Regeringen har beslutat om förordningsändringar inom komvux med anledning av lagändringar som har beslutats genom propositionen Komvux för stärkt kompetensförsörjning. Förändrade urvalsregler och en ny högskoleförberedande examen ska förenkla för både studerande och kommuner.
Justerade krav gällande APL inom regionalt yrkesvux
Regeringen har beslutat om ändrade bestämmelser för statsbidraget för regional yrkesinriktad vuxenutbildning. Förändringen innebär att kommuner som inte kunnat anordna arbetsplatsförlagt lärande (APL) på en arbetsplats ska ersätta det med skolförlagd utbildning. Detta är i linje med de regler som gäller för bland annat gymnasieskolans yrkesutbildningar.
Innehåll om vuxenutbildning
Totalt 615 träffar.
-
Remiss av SOU 2021:2 Krav på kunskaper i svenska och samhällskunskap för svenskt medborgarskap, Ju2021/00115
Här kan du ta del av till vilka remissinstanser Justitiedepartementet har remitterat delbetänkandet Krav på kunskaper i svenska och samhällskunskap för svenskt medborgarskap (SOU 2021:2).
· Remiss från Justitiedepartementet
-
Anna Ekström deltar i informellt utbildningsministermöte
I morgon, fredag den 19 februari, deltar utbildningsminister Anna Ekström vid ett informellt videomöte med EU:s utbildningsministrar. Ministrarna ska bland annat diskutera vikten av likvärdighet och inkludering inom utbildningsområdet.
-
Rättvis tillgång till utbildning
När EU:s utbildningsministrar möts via video den 19 februari ska de att diskutera likvärdighet och inkludering på utbildningsområdet. Utbildningsminister Anna Ekström representerar Sverige på videomötet.
-
Lagförslag om vissa insatser för ökad lärarkompetens
Alla elever har rätt att möta utbildade och kompetenta lärare. Därför har regeringen satsat stort på fler utbildade lärare, ett mer attraktivt läraryrke och förbättrad kompetensutveckling. För att hantera lärarbristen behöver även behörighetsregler och skollag kontinuerligt ses över. Nu föreslår regeringen ytterligare åtgärder som syftar till ökad lärarkompetens och på olika sätt hanterar lärarbristen inom vissa skolformer.
-
Vissa insatser för ökad lärarkompetens
I lagrådsremissen lämnar regeringen förslag på några åtgärder som syftar till ökad lärarkompetens.
-
Ändrade urvalsregler inom komvux ska underlätta omställning på arbetsmarknaden
Regeringen har beslutat om förordningsändringar inom komvux med anledning av lagändringar som har beslutats genom propositionen Komvux för stärkt kompetensförsörjning. Förändrade urvalsregler och en ny högskoleförberedande examen ska förenkla för både studerande och kommuner.
-
Remiss av delbetänkandet Effektivare tillsyn över diskrimineringslagen – aktiva åtgärder och det skollagsreglerade området SOU (2020:79), A2020/02630
Här kan du se vilka instanser som ombetts svara på Arbetsmarknadsdepartementets remiss av delbetänkandet Effektivare tillsyn över diskrimineringslagen – aktiva åtgärder och det skollagsreglerade området SOU (2020:79).
-
Skolans undervisning om sexualitet, samtycke och relationer förbättras
För att förbättra kvaliteten och stärka likvärdigheten i undervisningen om sexualitet, samtycke och relationer har regeringen beslutat om läroplansändringar i det kunskapsområde som i dag kallas sex och samlevnad.
-
Fribeloppet slopas till och med 30 juni
Det finns ett fortsatt behov av att studerande kan gå in och avlasta särskilt i vården där det behövs med anledning av coronapandemin. Nu föreslår regeringen i en extra ändringsbudget medel för att det tillfälligt slopade fribeloppet inom studiemedlen förlängs till och med den 30 juni 2021. Förslaget bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.