Innehåll om Transportsektorn ställer om för klimatet
Totalt 121 träffar.
-
Elektrifiering av vägtransporter temat på Elektrifieringskommissionens vårkonferens
För ett år sedan lanserades så kallade regionala elektrifieringslöften, där företag och regioner runt om i landet gjorde åtaganden som skyndar på elektrifieringen av vägtransporter. Den första juni arrangerade Elektrifieringskommissionen en konferens för att uppmärksamma arbetet. På konferensen deltog företag och myndigheter som aktivt arbetar med elektrifiering.
-
Elflyg i fokus på Elektrifieringskommissionens möte
Elflygets roll i elektrifieringen av transportsektorn var en av de frågor som diskuterades under Elektrifieringskommissionens sjunde möte den 12 maj 2022. På agendan stod även hur en snabbare elektrifiering kan bidra till att hantera konsekvenserna av hur transportsektorn påverkas av kriget i Ukraina.
-
Tre infrastrukturprojekt för alternativa bränslen får söka EU-medel
Regeringen tillstyrker att tre svenska infrastrukturprojekt får söka medel ur EU:s fond för ett sammanlänkat Europa (CEF). Två av projekten rör vätgasutbyggnad för tunga fordon och ett projekt rör laddinfrastruktur för lätta och tunga elfordon.
-
Uppdrag till Transportstyrelsen att föreslå ett avgiftssystem för statliga elvägar
Regeringen ger Transportstyrelsen i uppdrag att föreslå ett avgiftssystem för statliga elvägar. Sverige ligger långt fram när det gäller utveckling av elvägar och elektrifieringen av transportsektorn är viktig för att minska Sveriges beroende av fossila bränslen.
-
Ökat fokus på cirkulär och fossilfri upphandling
Regeringen stärker inriktningen på cirkulär och fossilfri offentlig upphandling med en budgetsatsning och ett särskilt uppdrag till Upphandlingsmyndigheten. Den offentliga upphandlingen omsätter totalt närmare 800 miljarder kronor årligen. Genom att arbeta för att göra den offentliga upphandlingen cirkulär, giftfri och fossilfri kan vi öka takten i den gröna omställningen.
-
Uppdrag att analysera förutsättningarna för skärpt miljökontroll vid fordonsbesiktning
Regeringen ger Transportstyrelsen i uppdrag att analysera vilka förutsättningar som skulle behöva ändras för att genom skärpt miljökontroll vid besiktning kunna förbättra luftkvaliteten.
-
Tomas Eneroth träffar EU:s transportministrar för att diskutera framtidens transporter
Den 21–22 februari 2022 deltar infrastrukturminister Tomas Eneroth vid det informella TTE-rådsmötet i Le Bourget utanför Paris, under ledning av det franska ordförandeskapet.
-
Regeringen vill skärpa miljökontrollen vid bilbesiktning
Regeringen ger Transportstyrelsen i uppdrag att se över förutsättningarna för skärpt miljökontroll vid besiktning. En skarpare kontroll ska ge bättre luftkvalitet.
-
Uppdrag att hantera statligt stöd till regionala elektrifieringspiloter för tunga transporter
Regeringen ger Statens energimyndighet (Energimyndigheten) i uppdrag att hantera ansökningar om och utbetalningar av statligt stöd till regionala elektrifieringspiloter för tunga transporter, samt att samordna arbetet med informationsspridning och informera om kopplingar till andra stöd inom området.
-
550 miljoner kronor till elektrifiering av tunga transporter
Regeringen har beslutat om en förordning för statligt stöd till regionala elektrifieringspiloter för tunga transporter. Syftet med stödet är att skynda på omställningen till elektrifierade tunga transporter. Under 2022 finns 550 miljoner kronor avsatt för stödet.
-
Tomas Eneroth bjuder in till remissmöte om Trafikverkets förslag till nationell plan
Torsdag den 10 februari bjuder infrastrukturminister Tomas Eneroth in regionala företrädare och Sveriges kommuner och regioner till ett digitalt remissmöte om Trafikverkets förslag till ny nationell plan för transportinfrastrukturen.
-
Tomas Eneroth på högnivåmöte om flygets klimatomställning
Den 3–4 februari deltar infrastrukturminister Tomas Eneroth vid ett högnivåmöte om hållbart flyg som arrangeras i Toulouse under det franska ordförandeskapet i EU.
-
Statskontoret får i uppdrag att utreda Sjöfartsverkets verksamhets- och finansieringsform
Regeringen ger Statskontoret i uppdrag att utreda Sjöfartsverkets verksamhets- och finansieringsform. Statskontoret ska lämna förslag om Sjöfartsverket kan organiseras och finansieras på ett mer ändamålsenligt sätt.
-
Samordnare för inrikes sjöfart får utökat uppdrag
Regeringen har beslutat att utöka uppdraget för den nationella samordnaren för inrikes sjöfart och närsjöfart. Det innebär bland annat att analysera hur Clydebankdeklarationen kan genomföras i Sverige, samt att föra dialog med Sveriges Hamnar och Sjöfartsverket för mer likvärdiga miljö- och klimatstyrningsincitament i hamn- och farledsavgifterna.
-
Regeringen satsar på forskning om elflyg
Regeringen ger Trafikverket i uppdrag att analysera och lämna förslag på hur stödet till forskning och innovation på elflygsområdet kan utvecklas, samordnas och organiseras. Syftet med uppdraget är att påskynda utvecklingen av elflyg.
-
Sju nya uppdrag för att öka takten i elektrifieringen av transporter
Regeringen har beslutat om flera nya uppdrag för att öka takten i elektrifieringen av transportsektorn. Detta utöver redan aviserade satsningar inom området.
-
Fler fordon och arbetsmaskiner ska omfattas av regeringens klimatpremie
För att snabba på elektrifiering och omställning till fossilfria lastbilar, bussar och arbetsmaskiner har regeringen beslutat att klimatpremien ska omfatta fler arbetsmaskiner och att elbusspremien höjs.
-
Nu utformas stödet för en förlängd och breddad ekobonus
Regeringen ger Trafikverket i uppdrag att analysera hur en förlängd och breddad ekobonus bör utformas för att ytterligare främja överflyttningen av gods från väg till järnväg och sjöfart. Uppdraget ska redovisas den 10 mars 2022.
-
Sverige stödjer internationella deklarationer för transportsektorns klimatomställning
Just nu pågår den andra veckan av FN:s klimatmöte COP26 i Glasgow. Infrastrukturminister Tomas Eneroth är på plats tillsammans med transportministrar från hela världen och andra internationella aktörer. Sverige deltar i flera globala initiativ för att öka takten i omställningen till utsläppsfria transporter.
-
Infrastrukturminister Tomas Eneroth representerar Sverige vid COP26
Infrastrukturminister Tomas Eneroth representerar Sverige när transportministrar från hela världen och andra berörda internationella aktörer träffas i Glasgow och diskuterar hur transportsektorn kan ställa om för klimatet.