Foto: Erik Wirkensjö, Regeringskansliet

Statsbesök och officiella besök

På denna sida samlas information om inkommande och utgående statsbesök och officiella besök. Statsbesök är den högsta formen av besök mellan två länder och sker på statschefsnivå. I Sverige är det därför H.M. Konungen som bjuder in till statsbesök i Sverige och avlägger statsbesök utomlands. Ett eller flera statsråd representerar alltid vid statsbesök. Ett officiellt besök sker på regeringsnivå. Regeringskansliet ansvarar för planeringen och genomförandet av besöken, ofta i samarbete med hovet, riksdagen, ambassader och myndigheter.

Ansvariga departement
Statsrådsberedningen
Utrikes­departementet

Aktuella statsbesök

Statsbesök från Finland 17-18 maj 2022
Statsbesök från Finland 17-18 maj 2022. President Sauli Niinistö och kungen. Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet

Statsbesök från Finland 17–18 maj 2022

Den 17–18 maj 2022 genomförde Finlands president Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio statsbesök till Sverige.

Syftet med besöket var att bekräfta de goda relationerna mellan Sverige och Finland och att lyfta fram de omfattande samarbeten som länderna har, bland annat inom krisberedskap och civilt försvar och försvarsmakternas samarbeten, men också bland företag som arbetar med innovation och grön omställning. Kulturen och dess omstart efter pandemin uppmärksammades också.

Spaniens kungapar
H.M. Kung Felipe VI och H.M. Drottning Letizia av Spanien. © Casa de S.M. el Rey

Statsbesök från Spanien 24–25 november 2021

Spaniens kungapar, DD.MM. Konung Felipe VI och Drottning Letizia, genomförde ett statsbesök i Sverige 24–25 november 2021 på inbjudan av H.M. Konungen.

Kungaparet åtföljdes av utrikesminister med ansvar även för Europeiska unionen och internationellt utvecklingssamarbete José Manuel Albares.

Frank-Walter Steinmeier och Elke Büdenbender
Förbundspresident Frank-Walter Steinmeier och Elke Büdenbender Jesco Denzel. Der Bundespräsident

Statsbesök från Tyskland 7–9 september 2021

Den 7–9 september 2021 genomförde Tysklands förbundspresident Frank-Walter Steinmeier och hans hustru Elke Büdenbender statsbesök i Sverige på inbjudan av H.M. Konungen.

Syftet med statsbesöket var att främja de redan goda svensk-tyska relationerna och ytterligare stärka långsiktiga politiska, ekonomiska, samhälleliga och kulturella förbindelser. Besöket syftade också till att stimulera fördjupade samarbeten inom bland annat klimat, energi och digitalisering, med fokus på innovativa och hållbara lösningar.

Presidentparet och kungaparet vid välkomstceremoni.
Kungaparet tas emot av president Ram Nath Kovind och Savita Kovind vid presidentens officiella residens Rashtrapati Bhavan. Foto: Sveriges ambassad New Delhi

Statsbesök till Indien 1–6 december 2019

Kungen och drottningen genomförde ett statsbesök i Indien den 1–6 december 2019 på inbjudan av president Ram Nath Kovind. Regeringen representerades av utrikesminister Ann Linde, näringsminister Ibrahim Baylan och statssekreterare Maja Fjaestad, Socialdepartementet. Ett 50-tal svenska organisationer och företag, såväl etablerade storföretag som startup-företag, deltog i den näringslivsdelegation Business Sweden arrangede.

Utrikesminister Margot Wallström och utrikesminister Kang Kyung-wha under statsbesöket från Sydkorea 14–15 juni 2019.
Utrikesminister Margot Wallström och utrikesminister Kang Kyung-wha under statsbesöket från Sydkorea 14–15 juni 2019. Foto: Sofia Nahringbauer/Regeringskansliet

Statsbesök från Sydkorea 14–15 juni 2019

Den 14–15 juni besökte Republiken Koreas president Moon Jae-in och hans hustru Kim Jung-sook Sverige på inbjudan av H.M. Konungen. I president Moon Jae-ins delegation ingick flera ministrar och representanter för sydkoreanskt näringsliv. Bland andra deltog utrikesminister Kang Kyung-wha som ovan ses tillsammans med utrikesminister Margot Wallström.

Kungaparet och energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman besöker EirGrid, ett statligt företag som utvecklar och underhåller Irlands nationella elsystem.
Kungaparet och energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman besöker EirGrid, ett statligt företag som utvecklar och underhåller Irlands nationella elsystem. Foto: Boel Lindbergh/Regeringskansliet

Statsbesök till Irland 22–24 maj 2019

Kungaparet besökte Irland 22–24 maj 2019 på inbjudan av president Michael D. Higgins. Regeringen representerades av utrikesminister Margot Wallström, energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman och Maja Fjaestad, statssekreterare hos socialminister Lena Hallengren.

Statsbesök Italien Ericsson.
Statsbesök Italien Ericsson. Foto: Sara Friberg/Kungliga Hovstaterna

Statsbesök från Italien 13–15 november 2018

Den 13–15 november 2018 besökte Italiens president Sergio Mattarella Sverige tillsammans med sin dotter Laura Mattarella. Det ver det första statsbesöket från Italien på 20 år. Syftet var att värna och utveckla de långvariga och goda relationerna mellan Sverige och Italien. Teman för det tre dagar långa besöket var digitalisering och hållbarhet, Europasamarbetet med fokus på forskning samt kultur.

Kungaparet i Japan.
Kungaparet i Japan. Foto: Kungliga Hovstaterna

Officiellt besök till Japan 22–25 april 2018

Kungen och drottningen besökte Japan den 22–25 april 2018 på inbjudan av den japanska regeringen. Den svenska regeringen representerades av samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan samt EU- och handelsminister Ann Linde. Näringslivsfrågor stod i fokus under besöket, då Sverige och Japan 2018 högtidlighöll 50 år av diplomatiska förbindelser.

Islands president Guðni Thorlacius Jóhannesson och fru Eliza Jean Reid
Islands president Guðni Thorlacius Jóhannesson och fru Eliza Jean Reid. Foto: Presidentkansliet Island

Statsbesök från Island 17–19 januari 2018

Den 17–19 januari 2018 besökte Islands president Guðni Thorlacius Jóhannesson Sverige på inbjudan av H.M. Konungen. Presidenten kom till Sverige tillsammans med sin hustru Eliza Jean Reid och företrädare för den isländska regeringen. Sveriges regering representerades av flera ministrar.

Besök vid kvartersbiblioteket Manggarai Community Library under statsbesöket till Indonesien.
Besök vid kvartersbiblioteket Manggarai Community Library under statsbesöket till Indonesien. Foto: David Sica/Stella Pictures

Statsbesök till Indonesien 22–24 maj 2017

Kungaparet avlade statsbesök i Indonesien den 22–24 maj 2017 på inbjudan av president Joko Widodo. Regeringen representerades av infrastrukturminister Anna Johansson och statssekreteraren i Socialdepartementet, Pernilla Baralt.

Stasbesök från Kanada
Ceremoni på inre borggården vid statsbesöket från Kanada. H.M. Konungen och Kanadas generalguvernör David Johnston. Foto: Kungahuset

Statsbesök från Kanada 20-23 februari 2017

Den 20–23 februari 2017 avlade Kanadas generalguvernör David Johnston tillsammans med fru Sharon Johnston ett statsbesök i Sverige på inbjudan av H.M. Konungen.

Kungaparet och utrikesminister Margot Wallström i samtal med förbundskansler Angela Merkel.
Kungaparet och utrikesminister Margot Wallström i samtal med förbundskansler Angela Merkel. Foto: Jonas Ekströmer, Sveriges ambassad i Berlin

Statsbesök till Tyskland 5–8 oktober 2016

Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia avlägger statsbesök i Tyskland den 5–8 oktober på inbjudan av förbundspresident Joachim Gauck. Regeringen representeras av utrikesminister Margot Wallström, barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér samt närings- och innovationsminister Mikael Damberg.

Kungaparet på flygplatsen i Bhutan
Kungaparet anländer för statsbesök i Bhutan. Foto: David Sica/Stella Pictures

Statsbesök till Bhutan 8–11 juni 2016

Den 8–11 juni 2016 ägde det första statsbesöket från Sverige till Bhutan rum. Kungaparet hade bjudits in av Bhutans kung Jigme Khesar Namgyel Wangchuck. Regeringen representerades av statsrådet Annika Strandhäll.

Presidenten och kungen på väg till välkomstceremonin.
Presidenten och kungen på väg till välkomstceremonin. Foto: Katarina Tomhill, Regeringskansliet

Statsbesök från Chile 10–12 maj 2016

På eftermiddagen den 12 maj lämnade Chiles president Michelle Bachelet Sverige efter sitt tre dagar långa statsbesök. Presidenten var i Sverige på inbjudan av H.M. Konungen. Detta var det första inkommande statsbesöket från Chile till Sverige. Regeringen deltog i programmet med flertalet ministrar. Besöket syftade till att bredda och fördjupa den bilaterala relationen mellan Chile och Sverige.

Margot Wallström tillsammans med Tunisiens utrikesminister.
Margot Wallström tillsammans med Tunisiens utrikesminister. Foto: Rasmus Eljanskog/Regeringskansliet

Statsbesök från Tunisien 4–6 november 2015

Tunisiens president Beji Caïd Essebsi avslutade idag sitt tre dagar långa statsbesök i Sverige. Presidenten och hans fru var i landet på inbjudan av kungen och drottningen. Tunisiens utrikesminister deltog också i besöket och togs emot av Margot Wallström på UD. Under besöket offentliggjordes bland annat att Sverige kommer öppna en ambassad i Tunisien, och ett antal bilaterala samverkansavtal undertecknades.

Indiens president och kungen
Indiens president färdades tillsammans med kungen i kortege till välkomstceremonin på Kungl. Slottet. Foto: Erik Wirkensjö/Regeringskansliet

Statsbesök från Indien 31 maj – 2 juni 2015

På kvällen den 2 juni lämnade Indiens president Shri Pranab Mukherjee Sverige efter sitt tre dagar långa statsbesök. Presidenten var i Sverige på inbjudan av H.M. Konungen. Regeringen deltog i programmet med flertalet ministrar. Huvudteman för besöket var innovation och hållbar utveckling med fokus på urban stadsutveckling, samt vetenskap och forskning.

Innehåll om statsbesök och officiella besök

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 60 träffar.