Innehållet publicerades under perioden 9 juli 2021 och 30 november 2021

Nominerade till Årets exportsuccé 2021

Publicerad

Nominerade till Årets Exportsuccé 2021 är BICO Group, Nick’s och OrganoWood.

Årets exportsuccé
Årets exportsuccé Beatrice Nordén/Utrikesdepartementet

Bico Group (bioteknik inom hälsa och sjukvård)

Bico Group ligger i framkant av bioteknikens tillämpningar inom hälsa- och sjukvård (bioconvergence) och har fått stor internationell uppmärksamhet för sina framgångar, särskilt på området 3D printing av vävnader och organ.

På bara fem år har företaget vuxit från att vara en startup till att positionera sig på 65 marknader världen över. Den största delen av Bico Groups produktion och leverantörsbas finns i Sverige och omkring 200 arbetstillfällen har skapats.

Bico Group arbetar för att stödja FN:s hållbarhetsmål (Sustainable Development Goals). Bl.a. så främjar man återvinning av använda bio-printers (Responsible Return Program) och erbjuder även produkter för att minimera antalet pipetter som används på laboratorier. Utöver detta så bidrar Bico Group lösningar till minskad omfattning på djurförsök.

Nick’s (alternativa och veganska sötsaksprodukter)

Nick’s har visat på den svenska innovationskraften inom livsmedel och experimenterat fram alternativa glass och sötsaksprodukter som inte kompromissar med hälsan. Företaget har vuxit i snabb takt och anpassat sin strategi till flera utlandsmarknader.

Under 2019 lyckades Nick’s med den stora bedriften att ta sig in på den tuffa USA-marknaden och etablerade ett brett distributionsnätverk, vilket resulterat i befintlig försäljning i fler än 6 000 amerikanska butiker. Företaget har skapat minst 60 arbetstillfällen.

Vad gäller hållbarhet så producerar Nicks även veganska produkter, som släpper ut mindre koldioxid i produktionen.

OrganoWood (hållbart och miljövänligt virke)

OrganoWood har lanserat ett hållbart, miljövänligt och FSC-certifierat virke och kompletterande ytbehandlingsprodukter som gett villaägare, arkitekter, byggare och kommuner ett bra alternativ till traditionellt tryckimpregnerat trä (som behandlas med giftiga kopparsalter). OrganoWoods lösningar utvecklas och produceras i Sverige och är baserade på vetenskapliga genombrott inom metoder för modifiering av biofibrer. Företaget har framgångsrikt expanderat kundbasen och knyter aktivt verksamheten till FN:s hållbarhetsmål.

OrganoWood har växt stadigt över de gångna åren, hjälpt bl.a. av export till Norden, Baltikum, England och Korea genom ett nätverk på mer än 300 återförsäljare. Nyligen har företaget också utsetts som leverantör till Dubai World Expo.